Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Superhjältar med näsa för knark

Annons

Robin heter en av dem. Han är en fyra år gammal engelsk springer spaniel. I fjol blev han utnämnd till Årets narkotikahund.

Utmärkelsen bär han med lätthet, utan att ha blivit det minsta märkvärdig av sig.

Det visade Robin när han i söndags tillsammans med fyra hundkompisar i branschen hälsade på vid Gammelgården.

- Robban älskar att få åka till jobbet, berättar hans husse och arbetsledare, Håkan Dahlén.

Om sanningen ska fram så gillar husse jobbet minst lika mycket.

Robban och Håkan är en oskiljaktig duo som lever och jobbar tillsammans 24 timmar om dygnet. Deras uppgift är att nosa upp knarkpartier som anländer Sveriges gränser.

I det här fallet ligger arbetsfältet inom Mälardalsregionen som räknar in Uppland, Västmanland, Södermanland och Närke.

Besöket i Ludvika och på Gammelgården berodde inte på tips om knarkleveranser, utan på att Ludvika Inner Wheelklubb tillsammans med Ludvika Rotaryklubb, Ludvika-Bärke Rotaryklubb och Ludvikapolisen bjudit in Tullverkets narkotikahundar och deras förare från Mälardalsregionen.

Besöket kan också ses som ett sätt att uppmärksamma narkotikahundarnas stora betydelse i kampen mot narkotikan som fortsätter att strömma in i landet.

- Hotet från öst har blivit verklighet, konstaterar Bengt Jansson, ansvarig för Tullverkets hundtjänst i Mälardalsregionen.

Kapellskär på östkusten är en av de platser där flera stora beslag har gjorts av bland annat amfetamin och heroin. Vid ett flertal tillfällen är det Robin och hans hundkompisar som nosat upp partierna.

Efter den teoretiska genomdragningen inomhus visade förare och hundar upp sina färdigheter ute på gårdsplanen. Personbilar och väskor hade preparerats med "narkotika".

Ett litet drama spelas upp av tullpersonalen och en hundpatrull kallas till platsen.

Med stor iver och tydlig arbetsglädje nosar Robin och hans kollegor upp bytena.

Tilläggas kan att den kvinnliga grenen inom svenska Rotary, Inner Wheel Sverige, genom insamlingar fram till dags dato skänkt 19 hundar till Tullverket.

En insamling genomfördes även vid Gammelgården.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons