Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Supandet ökar semestertid

Annons

Semestern har kommit med ledighet, avkoppling och... alkohol. Staffan Sandström På Vivans alkoholrådgivning har de märkt av en markant ökning av hjälpsökande jämfört med förra sommaren.

- Det beror antagligen både på ökad konsumtion och ökad medvetenhet. Samtidigt så träffar vi bara på en bråkdel av de drabbade, det är fortfarande ett skuldbelagt område.

Staffan Sandström menar att det finns en fara i kopplingen mellan rekreation och alkohol som speciellt i semestertider gör sig gällande.

- Att varva ner på kemisk väg är ett jätteproblem och helt förkastligt. I kombination med att man grillar och/eller befinner sig i naturen tar man sig en öl. Det är ett knepigt förhållningssätt.

De senaste åren har sett en ökning i alkoholkonsumtionen. Stefan menar att förklaringen kan ses i att det nordiska supandet kombinerats med en kontinental vana. Kombinationen är inte särskilt lyckad - ofta och mycket. De närmaste åren kan dessa vanor få konsekvenser, varnar Stefan.

Om fyra-fem år kommer alkoholskador att visa sig. Hela situationen är en tickande bomb för sjukvården.

Hur färgar denna ökade konsumtion och dryckesmönster av sig hos ungdomar?

- Många unga är aningslösa. De har ingen respekt för hur farlig alkoholen är, utan blandar hejdlöst. Därför satsar vi mycket tid och möda på att vända oss till ungdomar. Föräldrarnas roll är oerhört viktig. Ett problem är att många vuxna har ett ansvarslöst förhållande till alkoholen som unga tar efter.

ANDERS LAGERQUIST

Mer läsning

Annons