Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Supandet måste stävjas

Annons

- Den 23 augusti har vi ett möte i lokala BRÅ där vi kommer att lyfta frågan i den lokala ordningsstadgan, säger Kenneth Persson, ordförande i brottsförebyggande rådet i Borlänge.

Persson vill avgränsa ett större område i centrum där det är förbjudet att öppet dricka alkohol. Idag finns inget förbud och även om det skulle finnas ett finns ingen patrullerande polis centrum.

- Vi har diskuterat ett förbud mot supandet i centrum och då mött argumentet att familjer ska kunna dricka vin i Liljeqvistska parken. Men då säger att jag att det är en smäll som vi får ta, säger Kenneth Persson.

Han tycker även att tiggandet av pengar i centrum, speciellt utanför systemet är ett problem som måste lösas. Men för att lösa problemen krävs en debatt där alla åsiktsriktningar gör sig hörda.

Tidningen har tidigare fört fram förslag om en lokal i centrum där vinddrivna existenser kan uppehålla sig om dagarna. Journalisten Åke Strömmer föreslog tidigare en sådan lokal där det så kallade a-laget kunde dricka en pilsner och äta en smörgås.

Strömmers förslag är hittills det enda som möttes av hård kritik från nykterhetsvänner. Tyvärr följdes inte kritiken av några förslag och debatten ebbade sakta ut.

Ett stort problem för de sociala myndigheterna är att det idag råder en avgrund mellan Lob, lagen om berusade, och LVM, lagen om vård av missbrukare. Det är idag mycket svårt för myndigheterna att tvinga missbrukare till vård.

- Reglerna kräver idag att en missbrukare ska vara så dålig att det handlar om en ren akutinsats och då är det inte någon hjälp för den enskilde missbrukaren, säger Kenneth Persson.

Persson kräver en ändring av LVM och hoppas att frågan diskuteras inför det kommande riksdagsvalet. Frågan om LVM har förts under våren i centrala medier där kritiken varit hård mot de nuvarande reglerna. För att få vård krävs att missbrukaren i det närmaste är helt utslagen.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons