Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sunt förnuft bland vuxna efterlyses

Annons

Att rasismen växer och frodas i stadsdelen Kvarnsveden är en nyhet för kommunalrådet Peter Hultqvist.

Han förutsätter därför att

invandrarenhetens beslut om att placera fler invandrarfamiljer i området är fattat av personer som kan sin sak. Att det är en

genomtänkt idé som i förlängningen kan innebära en lösning på det växande problemet.

- Det är svårt för mig att uttala mig om ett enskilt fall, men det är alltid fel när det förekommer mobbning. Speciellt med rasis-tiska inslag, säger han.

Peter Hultqvist pekar på föräldraansvaret. Han menar att vuxenvärlden inte på några villkor får acceptera att rasism mellan barn förekommer.

Vad gör man då när föräldrar har samma inställning?

- Det komplicerar naturligtvis

situationen, men samtidigt kan ingen förälder försvara att ett barn utför sådana handlingar. Vi talar om trakasserier och mobbning, svarar han.

Tjärna Ängar och Jakobsgårdarna är invandrartäta områden. Där har kommunen tillsammans med barnavårdscentralen, daghem, Tunabyggen, Unga Örnar, ABF, LO och Hyresgästföreningen länge arbetat med projektet

"Gemensamma krafter".

Syftet med projektet är få de

boende att känna delaktighet i

utvecklingsarbetet i stadsdelen och samtidigt skapa en vi-känsla i bostadsområdena.

- Det här har visat sig vara ett framgångsriks projekt och jag tror på ett liknande arbetssätt i Kvarnsveden, säger Hultqvist.

Kvarnsveden är en stadsdel med bruksstämpel och i dagsläget är invandrarfamiljerna en minoritet. Kommunalrådet hoppas och tror på att problemen som nu gjort sig synliga, lätt ska kunna hanteras om vuxenvärlden låter det sunda förnuftet styra. Det måste finnas en vilja att arbeta konstruktivt.

- Det måste finnas boende i Kvarnsveden som har en vilja att ta tag i det här. Mitt råd till dem är att ta kontakt med Hyresgästföreningen och Tunabyggen. Där finns erfarenhet, avslutar han.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons