Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sunnimuslimer lämnar Iraks regering

Annons

Det största sunnimuslimska blocket i Iraks koalitionsregering, "Samförståndsfronten", lämnade regeringen på onsdagen efter en utdragen schism.

al-Hashimi kommer dock att kvarstå som vicepresident, sade Issawi, och blockets 44 parlamentsledamöter ska delta då nationalförsamlingen åter samlas i september efter sommaruppehållet.

Samförståndsfronten har länge krävt ett större inflytande på regeringens säkerhetspolitik och har anklagat den shiamuslimska majoriteten för att ignorera sunnimuslimernas åsikter i viktiga frågor.

Frontens avhopp väntas enligt Reuters ytterligare försvåra för al-Malikis bräckliga regering att kunna genomdriva en rad lagar som USA ser som avgörande för att sunnimuslimerna ska få en större roll i politiken och för att våldet i landet ska kunna hejdas.

I juni hoppade sex ministrar, lojala mot den shiamuslimske predikanten och milisledaren Muqtada al-Sadr, av från regeringen i protest mot att al-Maliki vägrat att upprätta en tidtabell för USA:s militära reträtt från Irak. De har ännu inte ersatts.

Också al-Sadr-gruppens parlamentsledamöter hoppade av under sommaren men återvände för några veckor sedan till kammaren efter drygt en månads bojkott.

TT

Mer läsning

Annons