Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sunnansjös potatisodlare slutar

Annons

Inför sin förestående sorti har Thorné tagit beslutet att trappa ner och årets odling, som blir den sista i hans regi, kommer att äga rum i en något begränsad omfattning.

- Jag ska sätta litet trots att jag ska sluta men det blir inga stora mängder, berättar mannen bakom den välkända så kallade Sunnansjöpotatisen.

- Det går inte att bara avbryta all odling för då blir företaget värdelöst och då går det inte att sälja, fortsätter han.

Ett antal personer har redan varit i kontakt med honom och hört sig för. Om dessa förfrågningar är att betrakta som seriösa kan han emellertid inte avgöra i skrivande stund.

Om det blir så att potatisodlingen läggs ned kan detta komma att få svåra konsekvenser för landskapsbilden i och vid Sunnansjö. Thorné har odlat stora ytor, både på egen och andras mark.

Om han inte lyckas hitta en efterträdare och dessa fält lämnas för fäfot står det inte på förrän buskar och sly tar över och börjar skymma.

För Thorné hägrar emellertid nu en framtid med djurhållningen som den helt dominerande verksamheten i hans tillvaro som företagare. Han har redan ett 20-tal kritter inklusive kalvar. Dessutom har han fem hästar och ansvar för ett antal ston som lämnats in för betäckning.

- Jag vill utveckla djurhållningen åt det turistiska hållet samtidigt som jag vill satsa på stuteriverksamheten, slutar Thorné som bor i Skattlösberg.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons