Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sunnansjö Taxi tar över alla skolskjutsar

Annons

Det nya avtalet gäller fram till 2007 och gäller skolskjutsar med taxi, färdtjänst och så kallad kompletteringstrafik.

Folkpartisten Kjell Carrander tycker att det luktar kartellmiss-tankar lång väg men kommunalrådet Roger Stål vill inte gå så hårt fram:

- Kartell är kanske inte det ord jag skulle använda, men vi sitter fast i en monopolsituation. I kommunstyrelsen ställde vi oss frågan om vi hade några alternativ men det har vi tyvärr inte.

- Smedjebacken har tidigare i sina trafikupphandlingar känt av att vi bor i en region med brist-ande konkurrens och Dalatrafik befarar att dess kommande upphandlingar också kommer att bli väsentligt dyrare.

- Vi hade tidigare ett avtal med taxi som pressade priserna och som var bra för oss, nu får vi igen det, säger Stål.

- Kommunledningen ställer sig nu frågan om det finns något annat sätt att ordna skolskjutsarna i framtiden när avtalet löper ut.

Sunnansjö Taxi var det enda bolaget som lämnade anbud (bortsett från Nyhammar och Grangärde där Nyhammars Taxi fortsätter). För Håksberg/Sörvik fanns ett annat anbud men det var inte intressant.

I genomsnitt ökar skolskjutsarna i pris med 24 procent, underentreprenöreren Ludvika Taxi kommer att kunna ta ut 47 procent mer jämfört med det förra avtalet.

- Mest ökar skolskjutsarna i pris i Fredriksberg där Sjökvist slutat att köra och Sunnansjö Taxi nu placerar ett fordon. Men i Fredriksberg behövs tre bilar på morgonen och när skolorna slutar, så Sunnansjö Taxi kommer att köra upp två bilar och det kommer att kosta oss 694 000 om året i framkörningsavgift, säger Reijo Peltonen vid kommunens inköpsavdelning.

Han berättar att när det gäller färdtjänsten så blir det som nu, att kunderna själva får välja mellan taxibolagen.

Inom färdtjänsten blir kommunens kostnadsökning för tran-sport i personbil 16 procent, i specialfordon 23 procent och för så kallad kompletteringstrafik i taxi mellan hemmet och busshållplatsen så ökar kommunens kostnader med 12 procent.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons