Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sunnansjö Spa nära konkurs

Annons

Den restförda skatt på 394 968 kronor som i går skulle ha varit betald betalades inte i tid. Nu planerar kronofogden att verkställa det utmätningsförsök som man nyligen hotat med.

Därtill har AK Finans AB och Ludvikaföretaget V-Com begärt kronofogdens hjälp att få hjälp med fordringar på sammanlagt 86 250 kronor.

- Vi sitter ordentligt på pottkanten, säger Marie Tegnér, ägare till Sunnansjö Spa.

Bolaget väntar på beslut om en större investering som om den kommer räddar bolaget. Men läget är så allvarligt att en extra bolagsstämma hålls på måndag där frågan om konkurs ska avgöras

- För personalens skull vill vi hitta en lösning. Min tro och min förhoppning är att fordringsägarna ska få betalt och att personalen ska få ut sina löner, säger Marie Tegnér.

Kommunens alkoholutskänkningsenhet konstaterar att skatterna inte betalats. Men innan man för upp frågan till nämndens politiker om "Tallmogården" ska få behålla sitt utskänkningstillstånd så avvaktar tjänstemännen kronofogdens rapport. Det uppger Barbro Kangas vid vård- och omsorgsförvaltningen.

Det stora videoprojekt med 4,1 miljoner videokasetter med myndighetsinformation som en 52-årig man i ledningen för Sunnansjö Spa initierat och som det tidigare informerats om på företagets hemsida, har efter ingripande av informationsavdelningen vid regeringskansliet Rosenbad tagits bort.

- Vi blev uppmärksammade av en privatperson om vad som stod på Sunnansjö Spas hemsida. Vi kontrollerade och fann att den innehöll felaktigheter.

- Regeringen och departementen är inte inblandade i projektet. Vi har kontrollerat att informationen har tagits bort, säger Sanna Johansson vid Rosenbads informationsavdelning.

Ett snarlikt videoprojekt försökte samma person i företagets ledning saluföra hos Stockholmsföretaget Titan Media.

- Det lät mycket trovärdigt och han ville gå in i Titan Media. Då tog vi en kreditupplysning på honom och därefter avbröt vi samarbetet, säger Thomas Hedberg.

Han är inte alls förvånad av att branchkollegan V-Com riskerar att förlora pengar.

Att regeringskansliet inte vill kännas vid det stora videoprojektet möttes av en förvånad kommentar av Marie Tegnér. Hos Falu tingsrätt finns 52-åringen registrerad i tre mindre konkurser i bolag som bär namnen Orblet. Konkursförvaltaren Magnus Walberg konstaterar att mannen uppgetts vara ledamot i tre av bolagsstyrelserna, men att detta inte registrerats hos Patent- och registreringsverket som begärt IT-företagen i likvidation.

I mitten av 1990-talet så var samma person stort förstasidesstoff i Västerbottenskuriren då han ville fylla Doroteas källvatten på tetrapack i ett 300 miljoners projekt.

- Han pratade väl men när vi upptäckte att han hade näringsförbud avbröt vi omedelbart allt samarbete. Vi kände oss lurade, säger Doroteas kommunstyrelses vice ordförande Greger Lindkvist.

Denna person, nära Tallmogårdens ledning, har i dag 33 mål registrerade hos kronofogden och ett skuldsaldo på 1 563 534 kronor. Under de senaste tio åren har han deklarerat en förvärvsinkomst på tillsammans 930 000 kronor och 104 kronor i kapitalinkomster.

Det senaste femåriga näringsförbudet upphörde i slutet av 2001. Detta efter en ekobrottsdom i Svea hovrätt 1995 och som tillsammans med en tidigare ekobrottsdom orsakat att han under fyra år inte haft några inkomstkällor. Sedan 1978 har mannen dragit på sig fyra ekobrottsdomar. Dessa gäller brott som begåtts från 1974 och framåt. Dessutom har 52-åringen varit inblandad i sex konkurser som avslutats utan överskott.

- Jag förstår att folk gräver i gammalt. Men jag tycker att det vore orättvist mot oss att det som hänt tidigare ska få påverka oss i dag. Vi vill göra Tallmogården blomstrande och behålla all vår personal, säger Marie Tegnér.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons