Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sunnansjö Spa i konkurs

Annons

Falu tingsrätt kommer under onsdagen att ta ställning till konkursen och utse konkursförvaltare.

Sunnansjö Spa AB utvecklade sig mycket snabbt till att bli en av de 15 största privata arbetsgivarna i Ludvika kommun efter återstarten i januari i år.

Då hade Tallmogården flera tunga konkurser bakom sig. "Tallmogården" har 45 anställda plus extraanställda i köket, spa och serveringen:

- Så totalt är vi betydligt fler än 45 anställda, säger Marie Tegnér, Sunnansjö Spa:s ägarinna.

När NLT var i kontakt med henne var konkursbeslutet ännu inte fattat, men personalen som står utan junilön var informerad.

- Vi blev informerade om att de efter informationen skulle åka upp till tingsrätten och sätta Sunnansjö Spa i konkurs, berättar en anställd.

Men hoppet om aktieägartillskottet som utlovats fanns ännu kavar på tisdagen:

- Men det lutar mot att vi sent under tisdagen begär oss själva i konkurs. Vi gör det för att våra anställda ska kunna få ut lön. I så fall blir det den statliga lönegarantin som går in, säger Marie Tegnér med bedrövelse i rösten vid 15-tiden.

Enligt Tegnér beror den akuta krisen på att en ny ägare som skulle gå in i Sunnansjö Spa med friskt aktieägarkapital inte gått med i projektet.

Marie Tegnér säger sig ha svårt att överblicka hur stora skulderna är:

- Men med så många anställda så växer lönefordringarna snabbt.

Därutöver finns hos kronofogden maj skatten på 395 000 kronor så har AK Finans, Statoil och videoföretaget V-Com gått till kronofogden med krav på ytterligare 140 000 kronor. Ludvikaföretaget V-Com blir den stora förloraren med över 75 000 kronor.

Redan innan konkursbeslutet hade Sunnansjö Spa beslutat att strukturera om bland företagets projekt och att inte förnya en handfull provanställningar.

Men Marie Tegnér tror att det ska gå att rekonstruera delar av företaget.

- Det är min absoluta tro och för mig personligen är det en bitter förlust. Tallmogården har en enorm potential. Det halvår vi kört har lagt en bra grund för framtiden men utan kapital är det svårt. Vi var så snubblande nära att vända detta till något positivt.

- Likaså finns en del av projekten som borde gå att rädda. Men idén må vara hur bra som helst men alla projekt behöver tid och kapital och det har vi inte nu.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons