Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sunnansjö mobiliserar för byskolans framtid

Annons

Efter NLT:s avslöjande att fler byskolor kan vara i farozonen inom Ludvika kommun börjar nu även föräldrarna i Sunnansjö att mobilisera till kamp. I ett första skede sammankallas föräldraföreningens styrelse till ett möte den 5 november. Nästa steg blir ett stormöte där alla berörda får säga sin mening och komma med förslag inför fortsättningen.

- Vi följer noga vad som sker runt omkring oss, säger Bolander med tydlig syftning på social- och utbildningsförvaltningens intentioner när det gäller skolorna i Håksberg, Saxdalen och Lilla Parkskolan i Grängesberg.

- Även vi i Sunnansjö känner ett hot mot vår skola och därför vill vara beredda om det blir ett akut hot om nedläggning även här. Vi ska lägga upp en strategi att jobba vidare med, förklarar hon.

Den oro som uppstått i Sunnansjö är inte ogrundad. Som tidningen nyligen omtalat ska det igångsättas ytterligare en så kallad lokalutredning. Denna gång handlar det om Sunnansjö skola respektive högstadiedelen av skolan i Fredriksberg.

Enligt förvaltningschefen Peter Svantesson ska ett förslag kunna presenteras under den kommande vårterminen.

- När vi läste i tidningen om hur Svantesson åkte runt på olika skolor hoppades vi hela tiden att han inte skulle komma till Sunnansjö med samma dystra besked.

- Vår skola har ett stort upptagningsområde och det finns barn som måste åka hemifrån redan vid 06.30-tiden. För en del elever blir det tillräckligt långa skoldagar som det är nu.

- Före valet sade flera politiker att undervisningen i årskurserna ett till tre skulle få vara kvar i byarna men det verkar vara helt borta nu, säger Bolander med besvikelse i rösten.

Hon varnar för att en nedåtspiral som kommer att drabba hela Sunnansjöbygden om byskolan försvinner.

- Vi efterlyser i stället ett samarbete med kommunen för att få fler invånare här i byn. Det är många i storstäderna som eftersträvar det liv som vi kan erbjuda. Oftast är det barnfamiljer som vill flytta ut för att få en bättre livskvalité.

Inför fortsättningen tycker Bolinder och de andra i föräldraföreningen att kommunledningen ska tänka sig noga för innan man tar ställning och säger ja till ett eventuellt kommande nedläggningsbud.

- Agerar man på det sättet kommer vi istället att förlora kommuninnevånare. De som inte vill ha sina barn på bussarna söker sig någon annanstans. Det blir en spiral som går i botten.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons