Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sune från Hörks hage får Parlings pris

Annons

- Jag är väldigt glad och stolt över att bli tilldelad ett pris som jag värderar högre än om jag finge Nobelpriset, säger den glade pristagaren när vi träffar honom hemma hos Ingegärd Parling, Nils Parlings änka, i Silverhöjden.

Ingegärd Parling är inte helt utan inflytande när det gäller att fastslå vart det årliga priset ska gå och det är bortom allt tvivel att hon tycker Sune Jansson är ett gott val.

- Visserligen har jag inte hört någon motivering till valet, säger Sune Jansson, men jag har mina aningar.

- Nils Parling har alltid tillhört mina husgudar och genom åren har jag kommit att ha en hel del att göra med Nils själv och hans verk.

Det Sune Jansson syftar på behöver man inte fundera länge på. För ett par år sedan skaffade han sig licens på att få ge ut ljudbandet, hämtat från ett program med Parling i tv 1969, på cd i en exklusiv upplaga och det blev en stor succé bland alla Nils Parlings vänner och beundrare, en unik upptagning där man får höra författaren själv läsa, spela och sjunga sina verk.

Men Sune Jansson har även haft beröring med Parlings verk på annat sätt. Som mångårig medarbetare vid tv i Örebro har han också varit med om att spela in exempelvis en filmatisering av Nils Parlings Finnbastu.

- Jag var till och med med och byggde själva finnbastun, berättar Sune.

En annan mottagare av priset är för övrigt fotografen Börje Gustavsson som stod bakom kameran även när Parlings Motorsågen filmades av tv i Örebro.

Han har tidigare fått Parlings pris för sina insatser i de sammanhangen.

Sune Jansson är sina rötter trogen och åker från gården i Stora Mellösa hem till Hörks hage så fort tillfälle bjuds. Han och hans Solveig kommer direkt till Silverhöjden från Hörks hage.

- Jag har varit där och spelat in fågelsången, berättar han.

Anledningen är att han just nu är i färd med att dokumentera byns 100-årige Folkets hus under jubileumsåret och det gör han med stort hjärta och entusiasm.

- Det är klart att man kan lägga på inspelad fågelsång på filmen, med jag hyllar det äkta och ska man visa bilder från Hörks hage ska det baske mig vara äkta fågelsång från Hörks hage till bilderna, säger han.

Även om Sune sedan många år är hemma i T-län släpper han inte kontakten med sina gamla hemtrakter och att vara från "gränsen till finnmarken" uppfattar han som det finaste som finns.

För en tid sedan underströk han detta genom att göra en filmversion av Saxdalens Manskörs välkända sångspel Helgdagskväll vid timmerkojan.

Sune är noga med detaljerna, det har alla år som ljud -och ljussättare hos tv i Örebro lärt honom. Det där med slumpen är ingenting han tror på om det ska bli ett bra resultat vad man än sysslar med.

17 juni tar han emot Parling-priset.

Räkna med att det blir ett genomarbetat tacktal grabben från Hörks hage kommer att bjuda publiken på Hyttbacken i Strömsdag.

Sån är han, Parlingspristagaren anno 2006.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons