Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sune brinner för fotbollen

Annons

Som gammal gitarrist blev det många kära återseenden när det forna dansbandet Rolf Engmans återförenades.

- Då fick man vara med och lira lite grann, säger han roat.

Sune Bergman är född och uppväxt i byn Torrberg. Han utbildade sig till målare i Borlänge, men det var det här med fotbollen. Redan som 13-14-åring började han spela i Leksand och som 15-åring tog han en plats i klubbens A-lag 1968. Då fick han spela tillsammans med storheter som Bengt Bornström, Vilgot Larsson och inte minst Nils "Dubbel-Nisse" Nilsson. Sune Bergman blev bofast i laget ända upp i 40-årsåldern. Han ståtar med ett oslagbart rekord vad det gäller antal spelade A-lagsmatcher.

Parallellt med A-lagsspelet fungerade han som ledare och tränare. Ideellt arbetande som under decennier gjorde enormt mycket för bygdens ungdomar. En fullfjädrad aspirant till epitetet "Årets ledare" om utmärkelsen funnits i hockeybygden.

Sune Bergman var en fotbollstalang som var hembygden trogen. Hade han antagit anbudet från Västerås i början av 1970- talet är det ingen överdrift att han förmodligen hade blivit en allsvensk spelare.

Hembygden trogen har han alltid varit och är det fortfarande. Trots det är han lite av en globetrotter. Ett par gånger om året bär det av utomlands.

Vid 50-års ålder sitter han fortfarande kvar i fotbollsklubbens styrelse. Idrotten ägnar han mycket tid åt både i tv-soffan och på det aktiva planet. Varje lördag morgon spelar han fotboll inomhus, han spelar tennis en gång i veckan. Ibland tar han sig en joggingrunda och i bland blir det lite innebandy.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons