Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sune Bihl helt försvarslös

Annons


- För tredje året i rad har ollonborrslarver totalförstört vår gräsmatta. Det känns oerhört frustrerande och det värsta av allt man vet inte hur man ska bli av med de vedervädiga larverna, suckar Sune resignerat.

Bihl är övertygad att massangreppen måste ha sin orsak i det varmare klimat som vi haft på dessa breddgrader under senare år.

- Jag är 70 år gammal och har under alla mina år i Ludvika och Rättvik aldrig sett eller hört talas om det som nu pågår i våra trädgårdar. I varje fall inte under mina första 67 levnadsår.

- Det första angreppet kom för tre år sedan. Då hade jag ingen aning om vad det kunde handla om. Ingen visste något utan jag kunde bara konstatera att gräsmattorna måste läggas om.

- I fjol hände samma sak igen och då fick jag besked om att det var antingen larver av pinnborre eller ollonborre som åt upp mina gräsrötter.

Sune Bihl kände sig maktlös men fick ett tips om ett botemedel i form av nematoder. En parasit som angriper larverna genom deras naturliga kroppsöppningar.

- Jag inhandlade två paket å 125 kronor vardera. I slutet av augusti i fjol spred jag ut den här parasiten helt enligt de instruktioner som gavs.

- Allt var frid och fröjd fram till början av augusti. Äntligen var gräsmattan sig lik igen. Då hände det som bara inte fick hända, angreppet blev värre än någon gång tidigare.

- Det kändes som om att allt var meningslöst.

När NLT besökte familjen under tisdagen så var det jättelika fläckar av dött gräs och jordområden på tomten.

- Man känner stor förtvivlan och vet inte vad man ska ta sig till. Jag trodde att nematoderna skulle hjälpa mig men så blev det inte, suckar Sune.

De äckliga larverna finns i hundratals under gräset.

- Jag har då själv plockat minst 300 stycken under de senaste veckorna och kråkor och skator minst lika många.

- Men vad hjälper det? frågar sig Sune förtvivlat och lyfter upp den döda gräsmattan. Se här finns fyra till, och om jag ville skulle jag kunna fylla en stor burk på kort tid.

Sune Bihl vet i dag vilket typ av borre det handlar om.

- Jag har fått besked från Uppsala att det är larver efter ollonborren. Hur och när den kom till oss har jag ingen aning om.

- Det är inte enbart jag som har drabbats. Flera fastighetsägare i området kring Jägarnäs har samma plåga.

- Det är en fruktlös kamp där det ännu så länge enbart finns en vinnare. För min del blir det väl till att lägga om gräset en gång till.

- Man undrar om det är någon idé när det ändå blir en förstörd gräsmatta. Jag är tacksam för alla tips som finns för att bli av med eländet.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons