Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundström svarar på Ryttars kritik

Annons

- Jag tycker att nej-sidan ägnat väldigt lite tid att delta i valrörelsen och prata om sakfrågor. Jag har hållit över 100 olika möten under den här sommaren och jag har faktiskt aldrig träffat på nej-sidan där de arrangerat egna möten. På de ställen jag varit har de inte haft några torgmöten. Däremot har nej-sidan delat ut information på våra möten. Det var mot den bakgrunden jag sade att nej-sidan sitter stilla i båten, säger Sundström.

Sundström hänvisar också till en intervju han läst med Sören Wibe, en av de främsta i socialdemokraternas nej-kampanj.

- Där sade Wibe att så länge nej-sidan leder med minst 5 procent finns det inte anledning att ha någon hög aktivitet. Men jag är jätteglad om nej-sidan svarar ja på debattutmaningen. Jag tror att väljarna vill ha sakargument för ett ja, likväl som vilka motiven är för att rösta nej.

Ryttar undrade också vilken demokratisyn som ligger bakom att man själva utser sina motdebattörer?

- Vi bestämmer inte våra motdebattörer, däremot utmanar vi några som vi vill debattera med. Jag har blivit utmanad av många under årens lopp. Jag har inte upplevt det som odemokratiskt.

Sundström säger sig vara beredd att debattera med alla, men att det finns ett annat djup i den här frågan också att tänka på.

- De finns också de som vill såra och skada socialdemokratin i valrörelsen. Helst ser vi debatter mellan företrädare för olika politiska värderingar. Men vi ska ha och har haft debatter också mellan social- demokrater. Väldigt många skulle dock bara vilja att socialdemokrater debatterade mot varandra, men jag hoppas att inte Bengt-Ola vill låta våra politiska mostsåndare splittra arbetarrörelsen.

Främsta argumenten då, Sundström, för att rösta ja?

- Sverige växer fortare om vi går med, genom att handeln ökar och investeringarna ökar i Sverige. Sverige påverkas väldigt mycket av Europa, oavsett om vi är med eller inte i EMU. Men är vi med får vi möjlighet att påverka.

- Jag vill också minska valutahandlarnas makt över Sverige. Mer än 95 procent av den valutahandel som sker i dag är ren spekulation, mindre än 5 procent är verklig betalning för varor och tjänster.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons