Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundström får pris

Annons

Stefan Sundström, med stark koppling till Vikmanshyttan, har mycket gemensamt med Martin Koch. Båda är födda och uppväxta på Söder i Stockholm. Båda har en fräckhet och uppkäftighet i sitt väsen, och i sitt litterära och musikaliska skapande. Men där finns också den vekhet och idyll som "Lyckans" och "Blommans" upphovsman hade.

Att båda vid mognare ålder fick hemortsrätt i Hedemora är en kuriositet i sammanhanget.

För Martin Koch-sällskapet innebär detta en förnyelse och framtidsinriktning mot en yngre grupp.

Det är väl första gången som en litterär pristagare får uppskattning från en ungdomsgeneration, och engageras för framträdande i gymnasiet, som bland annat sker nu på fredag i Vasaaulan.

Det skulle gillats av hela den klassiska Hedemoraparnassen med Martin Koch själv i spetsen för Paul Lundh, Nils Bolander och Kerstin Hed.

Priskommitténs motivering lyder: "För att ha fört vidare en svensk vistradition, där Martin Koch har en given plats. En tradition, där underifrån-perspektivet är det naturliga; där vardagslivets kärlek och lycka trängs med frusen fisk och torkande av disk. Men mitt i all uppslupen fräckhet och smärtande direkthet, finns det en stillhet, en stilla längtan och nästan blyg hoppfullhet om att det går att uppnå ett ögonblick av glädje, en liten tid av lycka, en kort stund av frid."

Mer läsning

Annons