Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundbornsgården hotad

Annons

Det kan innebära att gården stängs vid årets slut.

Sedan 1967 har den tidigare prästgården nyttjats som lägergård av Svenska kyrkan.

Den ligger i utkanten av Sundbornsbyn, med nära till skog och vacker utsikt över åkrarna. De flesta helger är fullbokade av olika grupper och på somrarna kommer konfirmander.

Verksamheten har gått runt i 40 år, men det har inte blivit så mycket pengar över till underhåll.

En olycka kommer sällan ensam och nu behövs dyrbara insatser på flera håll.

I våras bröt det ut magsjuka på gården, förmodligen fanns smittan i den egna brunnen. Man drog in kommunalt vatten i en sommarledning, men den måste grävas djupare ner och det kostar.

Att avloppet inte räcker till upptäckte miljöinspektörerna som kom med anledning av magsjukan, de kräver att det åtgärdas under 2003.

I somras pajade också kyl och frys.

Västerås stift ger ett årligt bidrag till gården, men säger alltså nej till mer pengar. Man har undersökt vilka som nyttjar gården, de senaste åren är det bara tre församlingar: Stora Kopparbergs, Mockfjärds och Grycksbo.

En husmor finns anställd på heltid, sedan rycker folk in timvis.

- Det stora problemet är att marknadsföring och annat måste skötas vid sidan om, säger Petter Svärd. Han är ordförande i den stiftelse som driver gården, till vardags är han församlingspedagog i Kristine.

Men Petter Svärd har inte gett upp hoppet. Han ska försöka skapa ett närmare samarbete med Falu kyrkliga samfällighet och Kyrkans ungdom. Skulle andra vara beredda att bidra kan det finnas möjlighet att få något från stiftet också.

- Det vore synd om gården lades ned, säger Petter Svärd, som samtidigt har en realistisk syn på vad som krävs för fortlevnad.

- Vi ska ta upp frågan i styrelsen, vi måste fråga oss om vi är beredda på att satsa den tid och kraft som behövs för att få det att gå ihop, säger han.

Svärd påpekar att stiftet också tvekar eftersom man vet vad som kan hända om man börjar riva i ett gammalt hus, notan kan sluta på två miljoner i stället för en.

Styrelsen har redan tagit lån för att rusta köket, som var klart runt jul.

- Vi måste tro på framtiden, och pengar vi lägger ner på ett kök är aldrig bortkastade, även om vi säljer. Och tills vidare har personalen en hyfsad arbetsplats, säger Petter Svärd.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons