Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundbornsgården får nytt vatten

Annons

- Misstankarna om viruset slår hårt. Vi står inför sommarens aktiviteter, grupper och konfirmationsläger och tvingas till snabba beslut. Vattnet är A och O. Sundbornsgården ansluts till kommunala vattennätet. Arbetet påbörjas under pingsthelgen.

- Det blir kostsamt, men vattenomläggningen är nödvändig för gårdens framtid.

Petter Svärd, ordförande i Stiftelsen Sundbornsgården och hans familj, med dem ett 80-tal personer, drabbades under påsken av magsjuka, feber och kräkningar. Sundbornsgårdens dricksvatten misstänktes. Det togs prover för analys, men än inget svar från smittskyddsinstitutet.

Smittskyddssköterskan Bodil Petersén i Falun misstänker att det rört sig om calicivirus, vilket är svårt att spåra i vatten.

- Det finns inga rutiner för virusanalys i vatten. Smittskyddet arbetar med modern analysteknik, elektronmikroskåp och genteknik, men hittills famlar man i blindo. Det är skillnad på bakterie och virusanalyser. Bakterier går att odla, virus lever sitt eget liv. Caliciviruset är dessutom livskraftigt och kan tyvärr finnas kvar länge.

- Sundbornsgårdens tillfälliga bekymmer vänder när vi anslutit oss till kommunalt vatten. Ledningarna ligger vid gårdens tomtgräns, påpekar Petter Svärd. Vad hela "härvan" kostar oss vet vi inte i dagsläget. Förlust blir det givetvis.

- Stiftelsen diskuterar ekonomin, säger Petter Svärd, ordförande i Stiftelsen Sundbornsgården sedan tre månader tillbaka.

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORDÉN

Mer läsning

Annons