Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundborns vardag blir film

Annons

- Vi är dåliga på att dokumentera vardagen nu för tiden, säger projektledaren Kerstin Andersson som poängterar att filmen inte är för turister, utan för byborna.

Det blir alltså inget besök hos Carl Larsson. I stället träffar filmaren Mattias Ehrenberg alldeles vanliga människor. I går riktade han videokameran både mot dagisbarnen i Ur och skur, han spelade in skolkören och en engelskalektion med fyrorna på Sundbornsskolan.

Kerstin är glad över att hembygdsföreningen fått kontakt med Mattias som är en lovande ung frilans från Siljansnäs.

Tanken är att filmen ska bli 40 minuter lång och berätta om ett år i byn. Mattias började i höstas med älgjakt och skogsarbete. Vintern och våren är också avklarade, många föreningar och företag har fått besök.

Midsommarfirandet fixade man alltså samtidigt med hembygdens dag under pingst på Bondes gård, för Mattias måste vara ledig när majstången ska upp. Sommartagningarna återstår, liksom en hel del efterjobb med redigeringen.

- Jag ber folk berätta om vad det gör, hur de tänker och om vad de tror om framtiden. Det blir ett tidsdokument när folk berättar om växthuseffekten och om hur svårt det är att rekrytera ungdomsledare till idrotten, säger Mattias.

Till i höst ska filmen vara klar. Den finansieras genom bidrag från Carlborgsons fond.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons