Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sugna att satsa på en egen ostdelikatess

Annons

- Av ekonomiska skäl går det inte att enbart vara mjölkbonde i dag.

- Under de tre år som gått sedan vi tog över gården i Hansjö, har grundpriset för mjölk gått ner med nästan 20 öre, till 2,69 kronor per liter. Därför har vi funderat på att komplettera verksamheten med något annat, berättar Kent Daniels.

Detta "något annat" kan komma att bli ost i Hansjös nedlagda lanthandel, som Anita Boman och Kent Daniels köpt.

Någon gång i höst bestämmer sig paret för om de ska satsa på osttillverkning eller inte.

- Pågående marknadsundersökning och en ekonomisk kalkyl kommer att visa om det är möjligt. Vi behöver också veta hur mycket vi måste satsa på att anpassa lokalerna för osttillverkning.

Om det blir klartecken för osten, räknar Anita och Kent med att tillverka upp till 25 ton grönmögelost om året, vilket det skulle gå åt cirka 4 000 liter mjölk i veckantill, ungefär en fjärdedel av dagens produktion.

- Om osttillverkningen blir av, planerar vi att anställa en person, en mejerist, för tillverkningen. Själva hinner vi inte med mer än våra 100 mjölkkor och 80 kvigor.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons