Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Suggestiv kväll med Paata Jazz Trio

Annons

Orsa jazzklubbs vårprogram fortsatte på fredagskvällen med en udda och spännande musikupplevelse i Andreasgården.

Det var Paata Jazz Trio, från Georgien, som bjöd på en exotisk och suggestiv jazzresa med en enorm spännvidd i stilar.

Det blev en fantastisk och fascinerande upplevelse. Paata Dumurishvilis pianospel är virituost och personligt. Med en otrolig skicklighet pendlar han mellan stilar som barocken, med sina melodiflätor, via romantikens Beethoven till modern jazz i Keith Jarrets anda.

Kvällen fortsatte på detta gräns-överskridande vis. En hypnotisk och eterisk pianovals kunde helt plötsligt förbytas i ett ryckigt stackato för att sedan smidigt gå över i hardbop. Allt ackompanjerat av ett mycket personligt trumspel av George Salagishvili.

Även georgisk folkmusik i en jazzig tappning tog stor plats i repertoaren. Basisten och Cellisten Zurab Shamubia gjorde en intressant imitation av ett gammalt georgiskt folkinstrument.

Dessa mollbetonade bitar gav en känsla av Jan Johanssons "Jazz på ryska", ibland vackert och ibland kaotiskt.

Att de tre musikerna har grundlig klassisk musikalisk skolning är uppenbart. Paata, kapellmästaren, är professor vid musikhögskolan i Mannheim.

Publiken älskade Paata Jazz Trio. Redan efter första låten överöstes musikerna med applåder och "bravon". Till er jazzvänner som inte var där: ni får en chans till. Ikväll, måndag, spelar de på Bolanche i Borlänge och på onsdag på Elektra i Ludvika.

HENRIK SJÖGREN STEN WIDELL

Mer läsning

Annons