Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Suget efter kunskap om problemet är stort

Annons

Länsstyrelsen hade berett plats för 100 åhörare inför gårdagens konferens om hedersrelaterat våld. Men hela 125 personer, från bland annat skola, socialtjänst, kvinnojourer och ungdomsmottagningar i länet, kom till hotell Galaxen i Borlänge för att lyssna till föreläsningar om hedersproblematik.

Många av dem hade själva deltagit i den undersökning som Katrine Abrahamsen från Dalarnas forskningsråd presenterade. Genom enkätfrågor och telefonintervjuer har hon på uppdrag av länsstyrelsen försökt ta reda på hur många unga kvinnor från utomnordiska länder som sökt hjälp för hedersrelaterade problem. I sex av Dalarnas 15 kommuner fanns erfarenhet av direktkontakt med problematiken.

- En del av fallen har handlat om allvarliga dödshot, där flickorna fått skyddat boende. Andra har varit mer subtila fall där flickan på något sätt känner sig begränsad av familjen, säger Katrine Abrahamsen.

Störst erfarenhet fanns hos ungdomsmottagningarna, dit sammanlagt 15 flickor hade vänt sig med sina problem under den ettårsperiod som undersökningen avsåg. Så gott som alla deltagare i undersökningen har efterlyst utbildning om hedersproblematiken, som fortfarande är något av en blank sida i kunskapsboken.

- Man vill veta hur man ska bemöta flickorna och hur man ska bemöta deras familjer. Många efterlyser utbildning och även samverkan inom länet, säger Katrine Abrahamsen.

Sedan rapporten sammanställdes i våras har socialtjänsterna i Falun och Borlänge haft en gemensam utbildning, liksom polis- och rättsväsendet i länet.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons