Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Suget efter byggjobbare är stort

Annons

- Av våra 3 800 aktiva medlemmar i länet pendlar 1 500 varje vecka ut från länet, säger Thomas Gustavsson, ordförande för Byggfacket i Dalarna.

Sexhundra byggjobbare går arbetslösa just nu men det är inga hotfulla siffror enligt Thomas Gustavsson.

- Nej, det ser ganska ljust ut just nu. Antalet arbetslösa i vår bransch stiger alltid en aning den här tiden på året på grund av säsongsarbeten.

Det har blivit lättare inom byggbranschen de senaste åren det visar inte minst rekryteringen till skolorna.

- Senast hade vi 280 sökande till 144 gymnasieplatser. Det innebär att det bara är förstahandssökande som kommer in, säger Thomas Gustavsson.

Hushagsgymnasiets treåriga byggutbildning bidrar varje år med 40 blivande byggnadsarbetare.

- Det verkar som om trenden har vänt. För några år sedan pratade man bara om data. Nu har intresset för hantverksyrken ökat, säger Leif Karlsson, yrkeslärare Hushagsgymnasiet.

Tillsammans med kollegan Sven-Olof Larsén håller de i utbildningen för träarbetare. Här finns fem olika inriktningar för byggnadsarbetare: träarbetare, murare, betongarbetare, målare, anläggningsarbetare och maskinförare.

Dessutom utbildas exempelvis elektriker som också är en eftersökt yrkesgrupp just nu. Fördelen med utbildning inom byggnads är att alla elever garanteras praktik då gymnasiet, byggfacket och byggarbetsgivarna samarbetar i STAR-projektet. Projektet har kommit till för att garantera en hög kvalitet på utbildningen.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons