Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Succépapper erövrar världen

Annons

- Nu är det många som går omkring på bruket med känslan av att vi verkligen lyckats med något bra. Det är roligt, säger utvecklingschefen Jaana Ahlroos, som lett arbetet med att ta fram det nya pappret.

En ny papperssort är en historisk händelse på ett pappersbruk.

I Grycksbo, där man gör bestruket finpapper, har man med stor framgång producerat papperskvaliteten G-print sedan 1975. Men det är först nu som bruket kan introducera en ny papperssort.

Det var för två år sedan som Stora Enso tog beslutet att flytta över tillverkningen av det här pappret från Nymölla till Grycksbo. Men samtidigt fanns behov att utveckla pappret. Målet var att kunna erbjuda ett tjockare papper som bland annat kan användas till böcker med extra stora krav på fyrfärgstryck. Ett exempel på detta är att den brittiska kokboken "Den nakna kocken".

Jaana Ahlroos arbetade med ett team som bestod av sex utvecklingsingenjörer på Grycksbo, plus personalen på brukets laboratorium. Testtillverkningen skedde i Schewiz och följdes upp av ett utvecklingsarbete i Grycksbo. Parallellt planerades för serietillverkning i två av brukets pappersmaskiner.

- På så sätt var flera av de anställda på bruket inblandade i arbetet, berättar Jaana.

När det nya pappret var klart för tillverkning fick ett boktryckeri i Singapore och en annan kund i Europa testa pappret under ett år.

- Under den tiden fick vi ofta bakläxa. Men det var en nyttig tid, säger Jaana Ahlroos.

I dag omfattar Stora Enso Matt 20 procent av produktionen. Men pappersmodellen kan komma att få en större del av produktionen. Så stort är intresset från kunderna.

Ett bevis på detta är att bruket redan sålt så mycket av Stora Enso Matt som hade planerats att sälja på hela året.

Resultatet har blivit att Grycksbo måste tacka nej till nya order. Detta är mycket ovanligt inom pappersbranschen i dag.

Dessa framgångar betyder dels att bruket nu kan erbjuda ett nytt papper som kommer att vara efterfrågat i många år, samtidigt som G-printen fortsätter vara en storsäljare.

Dels att Grycksbo är det enda pappersbruket i hela Stora Enso som tillverkar detta papper. Det ger bruket en extra styrka när koncernen lägger upp framtida strategier.

Nyinvesteringar har gjorts i Grycksbo på grund av det nya pappret. Det handlar om investeringar på femton miljoner kronor. En hel del extraarbete har personalen också utfört, förutom den ordinarie produktionen.

Samtidigt fortsätter Jaana Ahlroos och hennes team arbetet med succépappret.

Hon berättar att det nu handlar om utvecklingsarbete. Det gäller att kunna svara upp mot kundernas förändrade efterfrågan och framförallt behålla det försprång Grycksbo nu skaffat sig i förhållande till konkurrerande papperstillverkare.

Mer läsning

Annons