Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Succén är tillbaka i Husby

Annons

Det är återigen hög tid att bänka sig inför årets folklustspel i Husby. Som förra året ger Föreningen Husby Bygdespel pjäsen Ryck opp er gubbar.

Förra årets succé gjorde att valet av pjäs inte blev svårt. Och det är föreningens ålderman Gösta Karlsson som skrivit manus.

- Förra årets mottagande var bra. Aldrig har folk visat sin uppskattning som då, säger Gunnar Busk, som är ordförande i föreningen.

I centrum står de tre bröderna Bror, Botvid och Benjamin. De bor på Hansesgården som är i fullkomligt förfall.

För att få hjälp med ruljansen annonserar de efter en hushållerska och upp kommer Anna Ruter, som det minst sagt är ruter i.

Hon har dock egna avsikter med sin ankomst till Hanses- gården. I bakgrunden finns en syster till bröderna, som vill få gården under förmyndarrskap för att sedan kunna sälja den.

När tidningen kommer på besök pågår repetitioner och de har pågått tolv timmar om dagen den senaste veckan. På en av bänkarna sitter Patrik Hjalmarsson, som står för regin.

- Vi har kamperat ihop i fyra år och det är verkligen kul, det är en social grej.

Till vardags arbetar han som professionell regissör.

- Det finns en annan sorts entusiasm hos de här skådespelarna jämfört med professionella skådespelare. Här gör man det för att man tycker att det är kul. De har andra erfarenheter, man kommer från många olika håll och det måste man vara ömsint inför.

- Det går inte att ställa samma krav som på professionella skådespelare. Var och en här måste få ta plats i sin karaktär, berättar Patrik Hjalmarsson.

Ryktet om förra årets succé har spridits runtom i landet.

Inför årets bygdespel har 14 bussar bokats med destination Husby, och gästerna kommer från bland annat från Hälsing-land från Närke.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons