Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Succé i Floda kyrka

Annons

Den klassiska musiken stod fyra stycken professionella musiker för. Mats Arnberg, Olof Flodin och Amus Kerstin Andersson arbetar till vardags i Stockholms filharmoniker. Tomas Gustafsson är ordinarie på Operan i Stockholm.

Konserten började med att Ralf Mååg spelade en visa på ett bockhorn och två stycken från spelmanslaget visade Flodas skinndräkt.

Före varje stycke av Vivaldis "fyra årstider" läste Hjortpers Jenny Hedberg Vivaldis egenhändigt skrivna dikter. När den klassiska kvartetten var klar med Vivaldis våren spelade Floda Spelmanslag två springlekar. Dessa springlekar fick tio barn i Flodadräkter att rusa runt i kyrkan med skällor, skällor som man förr använde sig av för att skrämma bort "skrömt" och vilda djur under valborgsmässoaftonen.

Sommaren illustrerades med Flodadräkten och dess vackra påsöm. En dans utefter kyrkogången fick publiken att komma ännu närmre Flodadräktens fantastiska detaljer. När hösten presenterades med lie och harv spelade Floda spelmanslag. Sorgedräkten visades också under hösten. Carin Hökpers läste en allhelgonadikt av Anna-Britta Nordén.

Vintern belystes med låten Vinterbrudmarsch. Ett brudpar visade upp Flodas bruddräkt med "brupigôr" och "jässbôskäringôr" i följe.

Efter konserten steg ett enormt jubel och alla tidigare publikrekord var denna kväll slagna.

-Jag har varit med om många konserter under mitt liv, men denna konsert var i särklass den bästa jag har upplevt, säger Yvonne Attergren.

STEFAN HAMRÉUS

Mer läsning

Annons