Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Subventionering bra för jämställdheten

Annons

Jag förstår inte dem som påstår att skattesubventionerade hushållsnära tjänster i hemmen skulle vara bra för jämställdheten och för att skapa nya jobb. Det påstås att skatteavdraget inte skulle kosta samhället någonting eftersom avdraget skulle göra en svart verksamhet vit och därmed i stället ge plus i skatteintäkter. Det påstås också att avdraget skulle göra det möjligt för barnfamiljer och familjer "med vanliga inkomster" att slippa städa själva.

Jag undrar i stället; vem ska städa åt städerskan hemma? Hur ska hon få råd till städhjälp?

Om vi tittar på de länder som har infört "pigavdrag" ser vi att det inte har varit så lyckat. I Danmark har det mesta dragits tillbaka och i Finland är det klart att det inte handlar om löner som det går att leva på. I Finland är det inte möjligt att jobba heltid. Städerskan får betalt per timme hon jobbar men inte för den tid det tar att flytta sig mellan jobben.

Det är viktigt att vara medveten om att en sådant här förslag kommer att kosta samhället pengar och jag ställer mig frågan om det verkligen är sådana här prioriteringar vi ska göra?

Jag tror inte att dalfolket eller det svenska folket i övrigt vill betala för att vissa personer ska kunna dra av på skatten för att de anlitar städhjälp? För jämställdheten är det i stället bättre att vi fördelar hushållsarbetet mellan varandra i hemmet.

ANNELI SÄRNBLAD (S

Mer läsning

Annons