Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Styrelse planerade nostalgitripp

Annons

Det var kaffekalas hemma hos Marianne Eriksson igår. Det var Säterstampens styrelse som samlades i trädgården för att presentera lördagens aktiviteter i Säters innerstad - Säterstampen.

Gården ligger i korsningen Vattugränd/Östra Långgatan och är en del av stadsdelning som gjordes på 1600-talet. Här har Marianne skapat ett eget paradis med en prunkande trädgård omgärdad av vackra kulturhus.

- Vi är mycket tacksamma för att gårdsägare öppnar sina gårdar för Säterstampen, säger Sten Ljusteräng, Säterstampens styrelse.

På lördag slår gårdsägarna upp portarna för att visa något av Säters själ. Då genomförs Säterstampen som fått sitt namn av verktyget som präglade mynt i Säter på 1600-talet.

Säterstampen är en nostalgisk tripp tillbaka drygt hundra år i tiden. Säterborna klär sig i tidstypiska kläder och på gårdarna spelas teater och musik. Här kan man följa ett nykterhetsmöte och möta tidstypiskt klädda pigor och damer ute på gatan.

Här kommer frälsningsarmén att sjunga på gator och torg i tidstypiska uniformer plus ett och annat loppis. I rådhusparken blir det som vanligt folkdans och försäljning av glödstekt sill och annat från olika stånd.

På programmet finns även boxning i år och det utlovas ett och annat överaskningsmoment. Det blir även dramatiserade stadsvandringar.

- Det är populärt och det gäller att hålla sig framme för att få en biljett, säger Karin Hästö, kultursekreterare och en av flera eldsjälar bakom Säterstampen.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons