Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Styckning ger nya jobb

Annons

Siljans Chark vd, Gunder Eriksson, presenterar den glada nyheten, sedan avtalet med Hälsinge Lantkök blivit klart.

Redan för en månad sedan presenterades ett samarbete mellan Hälsingeföretaget och Siljans Chark när Swedish Meat gjorde klart med utbyggd slaktkapacitet i Norrland.

Det innebär att Hälsinge Lantkök ökar försäljningen av specialhängt kött från biffdjur med 50 procent de närmaste månaderna. Företaget har en styckningslokal av kött i Järvsö, men den lokalen är för liten.

Det innebär att en mindre del av styckningen blir kvar i Järvsö medan resterande delen av styckning på gris och nötdjur förläggs till Siljans Chark i Mora.

- Redan i dag kommer 80 grisar och 30 nötdjur i veckan från Hälsingland för styckning på vår anläggning i Mora, berättar Gunder Eriksson.

- Vi har nyligen både lokal- och volymmässigt byggt ut och fördubblat vår styckningsverksamhet i Mora genom att bland annat både bygga till ett nytt fryshus och byggt om lokalerna i gamla fryshuset.

- Dessutom har vi infört en ny styckteknik som innebär att djuren styckas ett och ett år. Det är ett led i att kunden ska veta varifrån det styckade djuret kommit ifrån, fortsätter Gunder Eriksson.

Den utbyggda styckningen i Mora innebär fem nya jobb varav två är styckare, som sägs upp i Järvsö och erbjuds jobb i Mora.

Dessutom planeras en utbyggnad av slakteriet vid Siljans Charks anläggning i Ickholmen. Den utbyggnaden ska står klar till början av år 2003.

I slutet av året kommer Hälsinge Lantköks grisar att slaktas på Ickholmens nya slakteri i

Ickholmen.

Med både slakt och styckning i Mora sänker Hälsinge lantkök sina kostnader betydligt samtidigt som Siljans Chark ökar sin omsättning per år med 30 miljoner kronor.

Dessutom kan Gunder Eriksson också avslöja att Siljans Chark de närmaste åren ska utveckla sin hamburger och korvtillverkning. Det ska ge ytterligare 20 jobb.

Nämnas kan också att tre anställda på Hälsinge Lantkök får nya uppgifter med packning och orderhantering.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons