Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sturgubben firade 60 år i Rönnäs

Annons

Kyrkbåten Sturgubben i Rönnäs firade sitt 60-årsjubileum i helgen. Det firades med tårtor, solsken och kapprodd mellan byns gamla och unga.

- De vuxna vann med bara nio hundradelar. De var starkare men hade dålig takt, konstaterade tidtagaren Wiktor Holmberg.

En ansenlig skara människor hade samlats vid Rönnäs båthus i lördags. På plats var även några av dem som var med 1944 och rodde hem båten till byn.

- Vi rodde den från Sollerön och hade två övernattningar längs vägen. En på Vaverön och en i Västanvik, berättar Ingvar Magnusson.

När roddarfolket kom fram hade byn samlats för att döpa båten. Namnet Sturgubben sägs syfta på fabrikör Tidstrand från Sågmyra som donerat de 4 000 kronor som båten kostade. Ingvar Magnusson minns hur flitigt båten användes de första åren.

- Vi tränade en gång i veckan och då rodde vi ändå upp till Noret där vi fikade på Trädgårdsvillan. Sen rodde vi hem igen.

Och träningen gav resultat. I slutet av 40-talet och början av 50-talet vann Sturgubben fem segrar i kapprodden. I dag är båten gammal och tung men har ändå lockat ett nytt gäng barn och ungdomar att börja träna.

- Vi tränar två-tre gånger i veckan, mest för att det är roligt med alla kompisar som är med, berättar Sofie Nordquist.

Hon var en av de unga som tävlade mot föräldrar och andra vuxna roddare i lördagens utmaning. Trots att ungdomarna gapskrattade åt de vuxnas otakt och nästan tappade åror fick de se sig slagna.

- Det såg ut som plockepinn. Men de vann, konstaterade Sofie Nordquist lite besviket efteråt.

På kvällen fortsatte firandet vid båthusen med musik och glödstekt sill.

JOHANNA ÅFREDS

Mer läsning

Annons