Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stugägare klagade

Annons

Fiskevårdsområdet har fått projektpengar för att göra återställningsarbeten efter flottningen i Fuluälven och för att förbättra fisket.

När man skulle underlätta för flottningen på sin tid togs många hinder bort ur forsarna. Stenar sprängdes och älvfåror torrlades.

Återställningen består i att placera tillbaka stenar i älvfåran och gräva hålor för att skapa nya ståndplatser för harr och öring. Därmed ökar samtidigt botten-ytan i älven, vilket stimulerar allt liv i vattnet.

Stora mängder med sten kördes i höstas ut i och vid älven, för att senare placeras ut och grävas ner i älvfåran. Grävningsarbetet skulle slutföras i sommar.

Stugägarna vid Treforsbäcken reagerade mot de stora mängderna med sten, som utan deras vetskap hade placerats ut vid och uppströms stugbyn. De befarade att risken för isdammar och översvämningar i stugbyn skulle öka och vände sig till länsstyrelsen med sina synpunkter.

Resultatet blev till slut att sträckan vid och ovanför stugbyn undantogs från återställningen. Fiskevårdsområdet har tagit upp och fraktat bort stenmassorna från den sträckan.

Från början var det en sträcka på cirka en halvmil, från hängbron vid Älgforsen till Fulunäs, som skulle återställas på det här viset. Nu ställde man in återställningen på den övre delen.

- Det är ungefär 20-25 procent av de planerade återställningarna som inte genomförts. Vi vill inte riskera en konflikt med stugföreningen. Litet synd är det, för det hade varit en fin älvsträcka att ställa i ordning. Fiskare som hört av sig om de sträckor vi åtgärdat är nöjda. Det har skapats många fina ståndplatser för fisken i älven och sedan stenarna kommit på plats i vattnet ser det ju inte alls ut som det gjorde innan, säger Birger Johansson.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons