Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stugägare hotar kommunen

Annons

- Grundkravet att stänga soptippen i Lindbodarna har visserligen uppnåtts, men faktum kvarstår att utsläppen har förorsakat skador på sjön och satt ner kvalitén på boendet, säger stugägarföreningens ordförande Göran Sundström.

I ett brev till kommunen skriver advokat Pontus Selderman på uppdrag av stugägarna att det är hög tid att lösa ersättningsfrågan. De tidigare diskussionerna har inte lett till något resultat menar han.

Stugägarna föreslår att ett antal fastigheter utses till pilotfall och prövas i miljödomstolen vid Stockholms tingsrätt. Baserat på vad domstolen kommer fram till kan Leksands kommun därefter sätta ersättningsnivån för övriga fastighetsägare.

Innan den 19 juli vill fastighetsägarna ha svar på om kommunen går med på det, annars skickar de in stämningsansökningar i samtliga 70 fall.

- Vi är fortfarande intresserade av en överenskommelse med kommunen men är det inte möjligt går vi vidare, säger Göran Sundström.

Vilken summa pengar som stugägarna skulle acceptera vill han inte precisera. Men i ett utkast till en stämningsansökan har en utomstående uppskattat värdeminskningen för en av fastigheterna till 90 000 kronor. Den totala summan som kommunen riskerar att bli stämda på ligger uppemot två, tre miljoner kronor.

Kommunchef Göran Wigert vill inte kommentera saken närmare innan han kopplat in kommunens jurist som är på semester.

- Vi har lagt ett erbjudande tidigare som stugägarna inte accepterade så det finns risk för att det blir en prövning i domstol. Vi har försökt undvika en sådan kostsam process tidigare, säger han.

MARIA ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons