Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studieskuldsfällan

Annons

En titt i kronofogdens skuldregister gällande studieskulder ger vid handen att flera tusen länsbor i dagsläget har obetalda studieskulder. Bara i Borlänge handlar det om 489 personer som har 18 520 681 kronor i obetalda studieskulder. Det är en kraftig ökning jämfört med tidigare år.

- Visst är det så. Att obetalda studieskulder hamnar på vårt bord har blivit allt vanligare på senare år, berättar Annelie Cederroth.

En huvudorsak till varför det blivit så är att CSN, Centrala Studiestödsnämnden, ändrat återbetalningsreglerna i det nya studiemedelssystemet så att de blivit betydligt tuffare vad gäller återbetalningstakten.

Tidigare var det hela inkomstbaserat och återbetalning behövde inte påbörjas förrän studenten nått upp till en viss inkomst.

I dag säger reglerna att man ska börja betala av direkt efter avslutade studier, oavsett om man har arbete eller inte.

Denna regelskärpning har fått kritik från såväl studenthåll som kronofogden.

- Vi ser ju att de här nya reglerna inte är bra.

- Visserligen är det väldigt vanligt att man också har andra typer av skulder än studieskulder, men det här systemet gagnar ju ingen. I slutändan kanske ungdomarna inte vågar studera vidare efter gymnasiet, säger Annelie Cederroth.

Vid högskolan funderar man inte så mycket över problemet då det framför allt berör de som redan är klara med sin utbildning.

- Men givetvis är det här väldigt oroväckande. Många är ju sedan tidigare rädda för att ta lån och det här underlättar ju knappast situationen, säger Anna Sellner, vice ordförande i Studentkåren vid Högskolan Dalarna.

Från Kronofogdemyndigheten centralt har man nu också påtalat problemet och nu pågår en översyn av återbetalningsreglerna.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons