Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studier nära verkligheten

Annons

Han är stolt över att hela åtta företag nu deltar i samarbetet. Från början var det Scania och Ericsson. Nu är SSAB Tunnplåt med också. För mindre företag kan det vara resurskrävande att ha praktikanter så HL Display, Remote Control och Dellner Couplers har gått ihop med en gemensam kontaktman.

På Grycksbo pappersbruk kan kemi-intresserade lära mer och Dynamate sysslar med underhåll på industrier.

Kurserna utformas mycket konkret i samarbete med företagen, med studiebesök och praktik som ger fördjupning. Det finns inriktningar på design, IT och näringsliv.

Företagen lockar med garanterat sommarjobb efter tvåan och en plats i solen på arbetsmarknaden. Behovet av utbildade tekniker är skriande i Sverige.

För företagen är det viktigt att visa upp vad industrijobb innebär. Bilden av den skitiga verkstaden finns fortfarande kvar i ungdomars medvetande. I själva verket krävs numera en bred kompetens och högskoleutbildning för att bli operatör.

Nu finns två klasser i varje årskurs på Haraldsbo. De ansvariga vill helst ha det dubbla.

- De teknikintresserade ungdomarna satsar på datautbildningar, men industrijobb nu för tiden innehåller väldigt mycket datorteknik, säger Johan Andersson från Dymamate som sysslar med underhåll på bland annat Scania.

Det talas om hotande personalbrist inom vården, men industrin befinner sig i ungefär samma läge. Medelåldern är hög och bristen är stor på utbildade tekniker.

En lärare på gymnasiet har undersökt vad som händer med de 21 elever som gick ut från teknikprogrammet 1999. Till hösten pluggade en tredjedel, en tredjedel arbetade och en tredjedel gjorde värnplikt. Efter tre år hade alla utom en fått jobb.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons