Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Studiecirklar ger livskvalitet"

Annons

- Största vinsten gör vi ur ett folkhälsoperspektiv, förklarar kommunalrådet Lars Matsson Frost. Han menar att studieförbundens verksamhet helt enkelt bidrar till att höja livskvaliteten för många människor.

Lars Matsson Frost deltog i måndags i en träff på Moraparken som Ingemar Thorén från Dalarnas bildningsförbund kallat till.

Ingemar Thorén berättar att bildningsförbundet vill göra politikerna uppmärksamma på studieförbundens betydelse.

- På riksnivå har kommunernas bidrag till studieförbunden halverats under en tioårsperiod, berättade Thorén som dock kan glädja sig åt att det inte är likadant i Dalarna. Några kommuner har sänkt bidragen och det var på gång i Mora i höstas men blev inte så.

Kommunens bidrag till studieförbunden 2003 motsvarar 35 kronor per kommuninnevånare, vilket är betydligt lägre än länsgenomsnittet på 53 kronor och rikssnittet på 62 kronor.

Studieförbunden i Mora har 5,5 personer anställda, till detta kommer 198 ledare för studiecirklar och åtta timanställda. Lönerna för dem som är verksamma inom studieförbunden uppgår till tre miljoner kronor vilket ger en kommunalskatt på 600 000 kronor.

Enligt studieförbundens representanter riktar sig merparten av verksamheten till ungdomar.

Studieförbunden bedriver en omfattande kulturverksamhet. Förra året lockade studieförbunden 29 959 personer till 586 olika kulturarrangemang.

- Men ni fokuserar för dåligt på motorungdomarna, konstaterade Lars Matsson Frost, något som studieförbundens representanter höll med om och lovade åtgärda.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons