Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studentteater nära sin publik

Annons

Handlingen i pjäsen "Glöm mig inte" kretsar kring några vänners avsked från varandra och från skoltiden. På en tågstation samlas alla innan tågen mot fjärran resmål ska avgå. Det blir tid både att blicka framåt och att minnas den tid som gått. Genom pjäsen lämnar skådespelarna själva gymnasiet.

Det är avgångsklassen på Haraldsbogymnasiets estetiska program som under knappt två veckor förvandlat pumphuset vid Oscars lave till en teaterscen. Efter nästan två veckors speltid har skådespelarna i pjäsen fått rutin på uppgiften. De spelar en pjäs som handlar om att sluta gymnasiet, men den berör alla åldrar eftersom den ställer universella frågor.

- Pjäsen handlar om ett vägval där alla har varit eller kommer att vara, säger Thomas Eriksson, som spelar en av vännerna som tar farväl.

Föreställningen har spelats både på dagtid för skolelever och på kvällstid för allmänheten.

- Responsen har varit övervägande positiv, säger Thomas och fortsätter:

- Några av mina vänner har fått mer ångest av att se pjäsen, andra mindre.

- Unga känner igen sig i ångesten, säger Natalie Roos Holmborg. I pjäsen är hon den som stannar kvar när andra reser bort mot nya världar. Hon ser bara fördelar med att framföra något som ligger nära den egna verkligheten.

- Det blir lättare att spela när vi tar från våra egna känslor, säger Natalie.

Eleverna har skapat pjäsen tillsammans med dramatikern Hans Sjöberg. Fram till lördag spelas den för allmänheten.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons