Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studenters tid utnyttjas dåligt

Annons

Fyra av tio studenter tycker inte att studierna motsvarar en heltid. Två av tio efterlyser högre krav, visar en stor undersökning från Högskoleverket.

En högskoleutbildning är en stor investering i tid och pengar. Men studenternas tid utnyttjas inte alltid effektivt, visar rapporten Studentspegeln 2007.

Svaren från drygt 6|300 studenter visar alltså att fyra av tio heltidsstudenter inte fyller veckan med studier. Det gäller särskilt för humanister, teologer, samhällsvetare och jurister. Genomsnittsstudenten lägger ned mellan 21 och 25 timmar per vecka. Högskoleverket påpekar dock att studenterna kan ha underskattat sin tidsinsats.

Jämfört med Studentspegeln 2002 har andelen som inte ser studierna som en heltidssysselsättning ökat från 33 till 39 procent. Det är också fler som lönearbetar parallellt med studierna.

En orsak till utvecklingen kan vara att resurserna per student minskat när högskolan kraftigt byggts ut.

Den förklaringen ger också Christoph Bargholtz, ordförande i Sveriges universitetslärarförbund:

Gunilla Jacobsson pekar på att förutsättningarna skiljer sig mycket åt mellan olika utbildningar. En läkarstudent har väsentligt mer lärartid än en ekonomstudent.

Men hon vill inte ge bilden av svensk universitetsutbildning på fallrepet. Inget annat land i Europa kvalitetstestar sina utbildningar lika mycket som Sverige. Och studenterna själva ger slutomdömet godkänt.

Högskoleverkets rapport publiceras på torsdagen. Utbildningsminister Lars Leijonborg (fp) har avstått från att kommentera undersökningen.

TT

Mer läsning

Annons