Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studenterna huslösa

Annons

För Ulf Elgemyr (fap) är det här en seger. I december lade han en motion om att kommunstyrelsebeslutet från juni förra året rivs upp. Då beslutade majoriteten att studentkåren ska få flytta in i det gamla stadshotellet där socialförvaltningen har sina lokaler.

I går kväll beslutade fullmäktige att frågan ska återremitteras.

Det betyder inte att motståndarna har vunnit. Det var en minoritet som fick igenom sin vilja i går. 36 ledamöter röstade för att frågan skulle avgöras under kommunfullmäktigemötet, vilket i praktiken betydde att de ville fortsätta enligt det tidigare beslutet. 23 ledamöter röstade nej. En politiker, socialdemokraten Be-ngt Holmqvist, avstod från att rösta.

Kommunfullmäktiges ordförande Karl-Erik Pettersson (s) tolkade beslutet som att majoriteten vunnit. Då räckte Sören Johansson (v) upp handen och påpekade att det bara behövs att en tredjedel av ledamöterna är emot förslaget för att en fråga ska återremitteras.

Enligt röstningen i går finns det en majoritet som vill gå vidare med flyttplanerna. Socialdemokraterna, moderaterna och centern tycks fortfarande stå bakom beslutet.

- Det här är en förhalning, var Widar Anderssons (s) kommentar efter omröstningen.

För den som var i lokalen kändes det inte som en självklarhet hur de socialdemokratiska ledamöterna skulle rösta. S-gruppen på över 15 personer samlades i en tät klunga på golvet under en tiominuterspaus. Det liknade en timeout i hockey, där coachen den här gången hette Jonny Gahnshag. Han lyckades hålla ihop sina styrkor, så när som på en partikamrat, Bengt Holmqvist, som lade ner sin röst.

Debatten var livlig innan omröstningen. De som var emot flytten tyckte i huvudsak att det befintliga kårhuset på högskolan fungerar bra och att det är ekonomiskt oförsvarligt att betala ett antal miljoner för en flytt, särskilt när årets underskott kan bli uppåt 60 miljoner kronor.

- Det enda vi gör i socialnämnden är att spara pengar. Vad ska vi säga till ensamma mammor och utsatta ungdomar om vi ställer till med ett sådant här projekt? undrade Katarina Gustavsson (kd).

Socialdemokraterna och moderaterna försvarade flyttbeslutet med att det måste göras satsningar för att kommunen ska utvecklas positivt.

- Det låter som om varje krona tas ur pensionärens mun. Pengar har vi ju. Vi har två miljarder som vi gör av med varje år. Vi kan ställa det här mot ombyggnad av gator i stan eller upprustning av Tisken eller något annat, sade Mikael Rosén (m).

Jan-Olof Montelius (s) försvarade satsningen men tyckte att studentkåren i Falun måste jobba mer aktivt för att få in pengar till kårhuset i stan. I Borlänge har studenterna fått in ett par miljoner till det nybyggda kårhuset genom sponsringsavtal med näringslivet.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons