Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studenter ska lockas kvar

Annons

Studenternas Näringslivsenhet, som är en ideell förening med målsättning att öka studenterna intresse för näringslivet, har funnits i Borlänge sedan 1988. Startcenter, som vill underlätta för de studenter som planerar att starta eget, har verkat sedan 1998. Båda dessa organisationer har främst riktat sig mot högskolan i Borlänge.

Men nu går de samman och börjar nu, efter en lång tid i Borlänge, sin verksamhet i Falun.

- Det beror på att utbildningarna i Falun mest har handlat om yrken inom den offentliga sektorn som sjuksköterskor och lärare. Men när utbildningar som media och kommunikation startat i Falun, känns det rätt att börja även i Falun. Dessutom har alltfler inom främst vården börjat arbeta inom den privata delen, säger Jenny Tongring, som tillsammans med Elin Holst håller i den här satsningen.

Så nu slår man ihop Studenternas Näringslivsenhet och Startcenter för att verksamheten ska fungera mer smidigt. Fyra personer blir anställda med uppgift att arbeta med dessa frågor i främst Borlänge och Falun, men även Leksand och Ludvika.

Den första tiden kommer verksamheten att utgå från Borlänge, men man ska också ha ett kontor vid Dalregementet, nära "Växthuset" där alltfler nyföretagare börjar sin verksamhet.

- Men skulle utvecklingen bli mycket lyckad i Falun är det inte otänkbart att vi också låter personal verka permanent i Falun, säger Elin Holst.

Nu ska den här satsningen fungera efter en tre-årsplan. När det är klart hoppas man kunna klarat följande målsättningar:

Ökat antal studenter kvar i regionen efter utbildningen.

Ökat antal återinflyttade studenter i regionens företag.

Ökat antal akademiker i regionens företag.

Ökad entreprenörsanda hos studenterna på Högskolan Dalarna.

Ökat antal nystartade företag hos studenter och forskare.

Elin Holst berättar att erfarenheterna från verksamheten i Borlänge gör att de nu är väldigt optimistiska inför starten i Falun.

- Sedan 1998, så Startcenter började i Borlänge, är det 50 företag som startats av studenter. Ytterligare 50 har fått examensjobb. Nu hoppas vi att på de fyra orterna kunna starta 80 nya företag de kommande åren, säger hon.

Kommunstyrelsen i Falun tände på den här satsningen och beviljade i veckan ett anslag på 250 000 kronor.

Samtidigt söker nu Studenternas Näringslivsenhet och Startcenter pengar från EU:s strukturfond Mål 2.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons