Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studenter gav nya idéer till Himlaspelskampen

Annons

Att det blåser nya vindar kring Rune Lindströms Himlaspel har väl knappast undgått någon.

Årets Himla mellanspel i Sveasalen var bara en början på att försöka locka fler och yngre att ta del av spelets budskap som är minst lika aktuellt i dag som när det skrevs för drygt 60 år sedan.

För en månad sedan fick de 18 eleverna på Entreprenörskolans Upplevelselinje årskurs ett i uppdrag att marknadsföra Himlaspelet på ett nytt sätt.

En uppgift som lockade många spännande tankar. Tidningen har träffat två av eleverna, Emma Bergqvist och Maria Wistbacka.

-Första tanken? "Himlaspelet - vad är det?" säger Maria och skrattar.

-Det var många som inte hade någon koll alls, fyller Emma i.

Men eleverna gjorde sin läxa, tog sig an uppgiften med största allvar.

-Vi har jobbat som en reklambyrå inom klassen och idéerna bara sprutade. Helt otroligt vad man kan komma på om man pratar lite med andra, fortsätter Emma.

Flera nya affischer har tagits fram med ett ungdomligare stuk, likaså har man överlämnat ett förslag på programblad till Himlaspelets styrelse. Men framför allt har studenternas arbete handlat om att hitta nya sätt att öka intresset och spänningen kring spelet.

-I min grupp hade vi en idé om att Gammel Jerk borde smyga runt på julmarknaden och spelat munspel som en påminnelse inför sommaren, berättar Maria.

En annan idé är att kvällen före premiären bjuda in till familjepicknic i Gropen med olika upptåg tillsammans med gestalterna i Himlaspelet.

-Det behöver inte vara så märkvärdigt. Dragkamp med Gammel Jerk och lite andra upptåg med de andra i ensemblen. Det behöver inte ha direkt med spelet att göra, bara så man blir påmind om det och får en relation till Himlaspelet, fortsätter Maria.

Ett annat sätt att få folk att tränga in i spelet ordentligt vore att starta en Himlaspelsutbildning på Leksands Folkhögskola. En utbildning vars examensarbete vore att sätta upp spelet.

-På så sätt skulle man kunna få helt nya versioner varje år. En spännande tanke tycker vi!

Ett axplock av alla studenternas idéer som Himlaspelets styrelse fått ta del av. Några av dem kanske blir verklighet redan i sommar.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons