Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stryktipsexperten Karl-Otto ger ut unik bok om strykjärn

Annons

"Från Glättesten till El-strykjärn" är boktiteln och upplagan 500 exemplar stor.

Sedan 1970-talet har han samlat på alla sorters stryk- och pressjärn och allt vad därtill hörer.

Utslätningshjälpmedel, är hans eget sammanfattade uttryck för dessa flärdens verktyg.

Eftersom han dessutom är en man med skrivklåda - många minns hockeyklubbens klubbtidning som han skapade och skrev i många år - har han genom åren lagt ner ett omfattande arbete med att dokumentera bruken och dess tillverkning av strykjärn.

Nu ska stora delar av den dokumentationen bli bok.

Sedan 1998 har han försökt intressera förlag för projektet, fått en hel del uppmuntrande ord om sitt arbete, men också nedslående besked om att man för närvarande inte har plats för Karl-Otto Kull i sina utgivningsplaner.

- Ett tag var jag beredd att ge upp, säger Karl-Otto.

Det var i det läget han fick kontakt med förläggaren Jut Johan Persson i Älvdalen, en entusiast som han fick kontakt med genom en ren sinkadus. Karl-Otto och Johans mor Ella visade sig tillhöra samma tippningsbolag!

Om allt går efter beräkning kommer Karl-Ottos bok ut i september.

Förläggaren själv har idel lovord över det omfattande arbete som Karl-Otto lagt ner på produkten, den första boken om strykjärn som över huvud taget kommit ut på svenska språket, berättar han. En stor del av de 175 bilderna i boken föreställer objekt ur den egna samlingen.

Resten är hämtade ur Nordiska Museets samlingar. När Karl-Ottos samling var som störst innefattade den en bra bit över 300 nummer.

- Det kan tyckas mycket, men genom åren har jag fått kontakt med många samlare och en av dessa har en samling som inrymmer 1 100 järn, säger han.

Nu finns endast de verkliga "pärlorna" kvar i Kulls samling.

Det mesta har han avyttrat.

Det som fick Kull att börja samla på allvar, och intressera sig för bruken och bruksägarna, var ett verkligt fynd. Ett strykjärn tillverkat vid Hagge och klart och tydligt försett med den aktuella stämpeln. Nils Göte Håkansson var honom behjälplig med att plocka fram fakta i form av stämpelförteckningar och annat och helt plötsligt fick de "vanliga" strykjärnen en mer spännande historia än vad han kunnat ana.

- Det handlar om hantverk. Varje järn har sin historia värd att berätta, säger han.

Berättar gör han gärna och nu ska alltså detta ske i bokform med hjälp av Grangärdebördige förläggaren Jut Johan Persson i Älvdalen.

När den slutgiltiga versionen av boken nu kommer så är det en starkt reviderad upplaga.

Arbetskopian bar det måttligt lätthanterliga namnet "Utslätningshjälpmedel för textilier från Vikingatiden till modern tid".

- De råd jag fick från förlag och lektörer var att det kanske var en smula för många utvikningar från ämnet. Jag hade helt enkelt varit för ambitiös när det gällt att ge historiska tillbakablickar och annat, som jag tyckte var kul, så jag blev tillrådd att strama upp texten och det gjorde jag, berättar Karl-Otto. Men det märks att han nog gärna skulle ha haft sin historia, inklusive utvikningarna, intakt.

För en tid sedan skickade han ut ett brev till vänner och bekanta, där han presenterade den kommande boken, och det var lätt att avläsa ett stort intresse för hans arbete.

- Jag har fått in hundratalet förhandsbeställningar, och det känns bra eftersom jag själv får betala hela "kalaset", säger han.

Han har inga ambitioner på astronomiska upplagesiffror inför sin debut. Därtill är ämnet en smula smalt.

- Nej, om jag bara slipper betala alltför stora summor för att få ut boken så får jag vara nöjd. Känslan av att möjligen ha bidragit till en att smula kulturhistoria har blivit räddad till eftervärlden är lön nog, skrattar Karl-Otto Kull.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons