Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stryktips inför valet

Annons

För inte så många år sedan kunde man på sin valsedel stryka namnen på sådana politiker som man saknade förtroende för. Detta ändrades av någon anledning så att man numera bara kan sätta kryss för en som man hyser förtroende för.

I det svenska valsystemet får man således bara vara positiv, men inte negativ till dem som aspirerar på politiska uppdrag.

Senare års många avslöjanden om moralisk dekadans och inkompetens bland många, ofta högt betrodda politiker, visar på behovet av att snarast återgå till en möjlighet att återigen kunna stryka kandidater som man inte längre har förtroende för.

Jag tippar att många väljare som drabbats av, eller upprörts över, regeringens dokumenterade inkompetens i samband med flodvågskatastrofen julen 2004, i det kommande valet vill kunna stryka politiker som inte kunnat leva upp till förväntningarna, om dessa skulle återfinns på röstsedeln.

Frågan är om lagstiftande politiker som utformar vallagen törs utsätta sig för risken att tvingas ta konsekvenserna av sin otillräcklighet. Göran Persson och några av hans ministrar har ju i dagarna visat att de inte frivilligt är beredda att ta konsekvenserna av sina tillkortakommanden.

Väljarna måste därför ges en möjlighet att genom strykningar på valsedlarna avlägsna politiker som inte har vett att själva avgå.

VALMAN

Mer läsning

Annons