Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Struntar i att betala

Annons

I höstas aviserade gatuchefen Helen Lott att parkeringsövervakningen skulle skärpas i Falun. Sjunkande intäkter gjorde att det knappt lönade sig för kommunen med parkeringsavgifter och böter.

Främst är det trasiga parkeringautomater som ligger bakom de minskade inkomsterna, och som gjort att betalningsmoralen sjunkit i Falun de senaste åren.

Förra och förrförra året låg de kommunala parkeringsintäkterna på fyra miljoner kronor, cirka 400 000 kronor mindre än under 2000. Inkomsterna från p-böter är cirka tio procent av den totala inkomsten.

- Ambitionen är att lappa så lite som möjligt och att Faluborna ska följa reglerna. Men har de inte en chans att lägga i avgiften så sjunker moralen. När automaterna är trasiga så får man en annan attityd till att betala, säger Helen Lott.

Förbättringar i p-övervakningen har nu genomförts.

- Gruppen som jobbar med parkeringsövervakning har fått ett gångschema för att inte springa förbi några parkeringsplatser. Vi har också förbättrat drift och underhåll på parkeringsautomaterna, säger Helen Lott.

- Det kommer in mer pengar för närvarande. Vi syns kanske mer eftersom vi jobbar lite annorlunda i dag, eller så har folk blivit bättre på att betala, säger Jonny, parkeringsvakt i Falun.

Att var femte p-bot förblir obetald i Falun tror inte Helen Lott är en onormalt hög siffra.

- Nej. Det är nog normalt. Böter är nog det sista man betalar när det är räkningsdags, tror hon.

Kommunens möjligheter att få in pengar från dem som struntar i att betala är små. Den som struntar helt i parkeringsreglerna och och aldrig betalar parkeringsavgifter eller böter har oftast en begränsad betalningsförmåga. Att via indrivning få betalt blir därför oftast utsiktslöst för kommunen.

P-böter är satta till två nivåer i Falun, 200 kronor om man överträder lokala föreskrifter, 400 kronor om man överträder allmänna föreskrifter.

Det är en medelnivå på böter. Kommunerna kan själva reglera p-boten, så länge den är minst 75 kronor och max 700 kronor.

Utländska turister bötfälls inte här. Istället får de en trafik- och parkeringskarta och anvisningar på olika språk på rutan.

ANNA RUNNBERG

Mer läsning

Annons