Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Struligt schema för VBU

Annons

VBU ställs i kamp mot friskolorna. 100 platser per år försvinner interregionalt, vilket innebär att elever från trakten väljer att gå gymnasieskolor utanför VBU.

Varje sådan plats kostar VBU 100 000 kronor.

I denna konkurrens handlar det om att förnya sig, enligt rektor Leif Isaksson.

Friskolorna har andra förutsättningar att göra scheman anpassade för enskilda elever. Nu kämpar VBU för att hänga med i den utvecklingen, något som dock lett till ett smärre missöde.

- Vi tar två steg framåt, men tvingas nu gå ett halvt tillbaka, säger Isaksson.

Under tisdagens stormöte meddelades eleverna nämligen att deras schemaval inte går att utföra fullt ut. Pusslet gick helt enkelt inte ihop för schemaläggarna.

- Men jag upplever inte att det blivit struligt. De elever som drabbas har vi pratat individuellt med, så nu ska det inte vara något problem.

Leif Isaksson säger att konceptet en klass - en lärare är föråldrat och inaktuellt. Samtidigt är skolan inte riktigt van vid innebörden av ett mer flexibelt lärande, såsom högskolans modell. Men det är icke desto mindre ditåt man strävar.

I mitten av 90-talet kritiserades VBU för det så kallade "bandet", som bland annat innebar mer ansvar för individen. Är gymnasieelever mogna för sådan frihet nu?

- Det är en kärnfråga och ett av de dilemman skolan har. Men ibland glömmer vi att eleverna inte bara har rättigheter, utan också skyldigheter.

Det handlar enligt Isaksson om träning i konsten att ta ansvar, något han själv tycker generellt kommer av sig efter de första skolåren.

- Då är eleverna som duktigast, men sedan kommer de av sig lite i högstadiet.

Schemat som inte gick ihop börjar gälla först efter påsk och tills dess ska det vara helt fixat. Och till hösten tror och hoppas Leif Isaksson att ledningen på VBU lärt sig mer och därmed kan fortsätta den flexibla satsningen.

- Vi är duktiga, men måste bli ännu duktigare.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons