Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strokeläkaren fick nej igen

/
  •  Foto: Lars Dafgård
  • På den här platsen mellan Äppelbo och Vansbro har tjuvarna i lugn och ro kunnat ta tillvara de metaller som ansetts som värdefulla. Allt övrigt har lämnats kvar vid vändplanen.  Foto: Göran Danielson

Annons

Moraläkaren Jörg Teicherts fall har väckt uppmärksamhet.

Socialdemokraternas partiledare, Mona Sahlin kallade i förra veckan till presskonferens där hon berättade att partiet vill genomföra en lagändring i Teicherts namn. Lex Jörg ska garantera att alla får en individuell prövning hos Försäkringskassan.

I SVT:s partiledarutfrågningar har Teicherts fall använts som ett exempel på hur Försäkringskassans nya regler slår.

Statsminister Reinfeldt hade svårt att försvara utförsäkringen och hänvisade till att han inte ville ge sina synpunkter på enskilda fall.

I en kommentar till TT sa Stig Orustfjord, överdirektör på Försäkringskassan, att den nya prövningen kunde leda till att Teichert får sjukpenning på deltid.

Så blev det inte. Försäkringskassan står fast vid sitt tidigare beslut.

- Jag är så klart väldigt besviken, säger Jörg Teichert som betonar att det inte är handläggarnas fel.

- Det är reglerna som måste ändras. I dag är de för trubbiga. Det är samhällsekonomiskt inte försvarbart att jag ska bryta upp från mitt jobb som strokeläkare för att börja montera på Samhall. Det är bra att det finns en kontroll och uppföljning men det måste finnas utrymme i regelverket för att se till individen och vad som är bäst i varje enskilt fall.

I dag vet inte Teichert om han ska överklaga Försäkringskassans beslut.

- Jag är trött och besviken just nu, jag diskuterar med en advokat, det är möjligt att jag går vidare. Jag klarar mig på min lön på 75 procent, men jag protesterar mot reglerna som gör att andra yrkesgrupper också måste gå ned i tid för att få behålla jobbet.

Fakta: Bakgrund

Tidnigen har flera gånger skrivit om överläkare Jörg Teichert, 55 år, som drabbats av en stroke för fyra år sedan. Stroken förlamade hans högra sida. I dag kan han arbeta 75 procent som ansvarig för strokevården i norra Dalarna, trots obrukbar högerarm och svårigheter att ta sig fram.

I vintras blev han av med sin ersättning för de 25 procent han inte kan arbeta och ansökte då om sjukersättning på deltid. Han fick avslag eftersom hans arbetsförmåga inte ansågs vara så nedsatt att han inte skulle klara andra heltidsjobb, inklusive jobb på Samhall eller lönebidragsarbete.

Mer läsning

Annons