Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Strikt upphandling inte alltid bäst"

Annons

Att göra en strikt upphandling där enbart anbudens lägsta pris väger tungt är inte alltid bäst för kommunen. Det anser revisionsföretaget KPMG som i sin rapport pekar på nackdelarna.

När politikerna beslutade om den nya organisationen för vuxenutbildning slog de fast att det enbart skulle var anbudsupphandlingar som gällde. Lägst pris i förhållande till kvalitetskraven skulle gälla. Så har också Falu centrum för utbildning, FCU, arbetat.

Men den modellen är kanske inte den bästa för kommunen om man ser till ett kommunalekonomiskt helhetsperspektiv, anser KPMG.

I de nu aktuella upphandlingarna, där Kristinegymnasiet och Haraldsboskolan förlorat, innebär det att kommunanställda lärare blir utan jobb men ändå måste få lön. Det ger kommunen en merkostnad. Den borde vid bedömningen av anbuden läggas på det privata företagets anbud för att ge en rättvisande bild av hur mycket kommunen tjänar eller förlorar på att anta det.

Om man hade haft det perspektivet på de nu aktuella upphandlingarna är det tveksamt om de ekonomiskt sett varit gynnsamma för kommunen, konstaterar KPMG.

Genom att ta upp den här frågan i revisionsrapporten skickar KPMG en signal till politikerna att de kanske borde diskutera den.

Och den kanske kommer upp på dagordningen. Kommunalrådet Dan Westerberg (c) har, enligt vad tidningen erfar, redan börjat fundera i de här banorna.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons