Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Stridsviljan är stor"

Annons

Konfliktkommittén för Svenska Elektrikerförbundets avdelning 21 träffades igår på Röda vägen för att lägga upp taktiken.

- Stridsviljan är stor. Jag har inte mött någon som inte velat strejka, säger Ismo Eriksson från Avesta.

En viktig fråga som det var strid om redan i fjol är de pressade byggtiderna.

- Hantverkarna får stå uppe på varandra och jobba för att allt ska vara klart i morgon. Det måste gå att planera jobben bättre, säger Peter Back ombudsman på avdelning 21 i Borlänge.

Någon lösning hittades inte i fjol utan LO fick ta över och uppmanade då arbetsgivarna för alla sina förbund att lösa frågan under året.

- Målarna har fått en skrivning om det i sitt avtal men inte vi. Det är skandal att de inte kan lösa det här som inte bara är ett problem för vår sektor utan för hela samhället, säger Torbjörn Martinussen.

Elektrikerna menar också att arbetsgivarorganisationen håller på att skrota Lagen om anställningsskydd, LAS.

- De vill ha en massa olika turordningslistor, vilket betyder att de kan säga upp vem de vill. Men vi kan inte vara med och lägga ner en skyddslagstiftning som våra förfäder kämpat för att få, säger Peter Back.

En annan av de frågor som elektrikerna är beredda att strejka för är ackorden och en förnyad ackordslista

- Nu är ackorden alltid rättighet för oss, men arbetsgivarna vill att det ska förhandlas vid varje byggobjekt. Dessutom vill de inte uppdatera ackordslistan, vilket till slut innebär att det bara finns få typer av arbeten som man kan få ackord för, säger Peter Back.

Elektrikerna vill också ha en löneökning i nivå med vad LO föreslagit, 9,6 procent på tre år. Arbetsgivarna bjuder 5,3 procent.

- Vi står så långt ifrån varandra att det med största sannolikhet blir strejk på måndag, säger Berndt Eriksson från Falun.

Elektrikerna har strejkat eller hotat strejka i flera år. Finns det inte en risk att arbetsgivarna tröttnar och tar in utländsk arbetskraft?

- Den risken har alltid funnits och även för utländska arbetskraft gäller våra kollektivavtal, säger Peter Back.

Vid söndag midnatt träder strejken i kraft om inget avtal nåtts. Förutom 40-50 elektriker på Ica Maxi och panna 8 på KP i Borlänge strejkar då också alla elektriker på Korsnäs bruk.

Dessutom får ingen elektriker jobba övertid på EIO-företagen.

KARIN DIFFNER

Mer läsning

Annons