Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stridigt inför nya EU-grundlagen

Annons

Regeringens uppfattning är att inga nya ämnesområden förs in i den nya grundlagen, och att det därför inte behövs någon folkomröstning.

Ulf Holm har tidigare suttit i Europaparlamentet och står på tredje plats på miljöpartiets lista i valet. I går besökte han Falun och Borlänge.

Han anser att den viktigaste valfrågan är förslaget till ny grundlag.

- Den innebär stora förändringar. Parlamentet får mer makt, det blir en EU-president, det tas flera steg mot militarisering av EU.

- Men miljön får inget ökat utrymme i den nya konstitutionen, säger Holm.

Han anser det vara självklart med en folkomröstning:

- Den nya grundlagen sägs ju ha kommit till för medborgarnas skull. Det vore väl konstigt om inte medborgarna själva skulle få ta ställning i frågan då.

Men hör frågan hemma i det här valet?

- Den här frågan var inte aktuell vid det förra riksdagsvalet. Alltså hade folket ingen möjlighet att tycka till i det valet. EMU-omröstningen visade att folk kan sätta sig in i detta. Utan en folkomröstning då hade vi haft euro nu. Jag tycker det är konstigt att vi har en statsminister som är rädd för vad folket tycker, säger Holm.

Widar Andersson anser att förslaget till ny grundlag är bra till stora delar.

- Den nya grundlagen ger de nationella parlamenten mycket större makt. Om en tredjedel av de nationella parlamenten säger nej till ett förslag från kommissionen måste det göras om. Jag tror att i framtiden kommer de nationella parlamenten att utgöra Europaparlament. Detta är ett bra steg åt det hållet. Det finns en del otydliga skrivningar om försvar som jag inte gillar, men till stora delar är den bra.

Någon folkomröstning behövs inte, enligt Widar:

- Nej, vi har haft två stora folkomröstningar som rört EU. Finns det inget annat att folkomrösta om? Vi har stora samhällsförändringar, som sjukvårdens centralisering och försvarets europifiering. Jag tycker det bör dröja 20-30 år innan vi har en ny folkomröstning om EU.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons