Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Striden om Lilla Kyrkskolan fortsätter

Annons

- Vårt förslag är att lägga ner Lilla Kyrkskolan och flytta eleverna upp till årskurs tre till Vasaskolan. Under de närmaste fyra, fem åren minskar antalet grundskoleelever med ungefär 800 i Luvika. Då kan vi inte ha kvar lika många skolor, sa Kah Slenning, chef för social- och utbildningsförvalntningen.

Ett femtiotal föräldrar, politiker och kommuntjänstemän hade kommit till föräldragruppens möte i Lilla Kyrkskolans matsal i går.

- Om vi inte ändrar den struktur vi har i dag förlorar vi 20-25 miljoner kronor. Det går åt för mycket personal på att ha så många små skolor, sa Kah Slenning.

Lennart Franz och Thomas Geijer från föräldragruppen på Lilla Kyrkskolan tycker inte om förslaget.

- Vi har tittat närmare på kommunens siffror. En nedläggning av Lilla Kyrkskolan innebär en besparing på tre miljoner kronor fram till år 2013, det är nästan ingenting av de trettio miljoner som kommunen behöver spara när det blir färre barn i grundskolorna, sa Thomas Geijer.

Tidigare var det tal om att lägga ner byskolorna, till exempel i Saxdalen och i Håksberg, men det förslaget avslogs.

- Det är lättare att lägga ner en skola i centrala Ludvika än att barnen från Saxdalen ska ta sig till stan för att gå i skolan, sa Kah Slenning.

- Kommunen tar kortsiktiga beslut och tänker inte långsiktigt. Rent pedagogiskt är det dumt att stänga Lilla Kyrkskolan och flytta eleverna upp till årskurs tre till Vasaskolan för att sedan i årskurs fyra flytta tillbaka dem till Kyrkskolan, sa Lennart Franz.

- Det innebär en trygghet för eleverna att gå på samma skola från ettan till nian. Det är bättre att lägga ner en skola med färre årskurser.

Föräldragruppen visade sitt motförslag till nedläggningen av Lilla Kyrkskolan. "Förslag från föräldragruppen för ett långsiktigt hållbart alternativ", där ett av förslagen var att flytta Lilla Kyrk till Stora Kyrkskolans lokaler och hyra ut Lilla Kyrkolans lokaler.

Beslutet om skolans framtid tas den 17 november.

- Om beslut tas att lägga ned Lilla Kyrkskolan så kommer vi att överklaga. Sista ordet är inte sagt än, avslutade Lennart Franz.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons