Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Striden mot snuslobbyn

Annons

Swedish Match och andra tobaksbolag hårdlanserar nu snuset som ett bra sätt att bli rökfri. Redan nu uppger 23 procent av de 100 krogar och restauranger som Apoteket kontaktat att de uppvaktas av snusföretagen som vill lansera snuset på deras restauranger. Det gäller alltifrån att ersätta askfat med snuskoppar till att ha särskilda snusapparater.

Swedish Match informationschef för Nordeuropa, Mikael Arnebert, säger i ett pressmeddelande att "förhoppningsvis kommer ännu fler cigarettrökare att gå över till snus när rökning förbjuds på krogen". Han anger att bolaget "arbetar kontinuerligt med att ta fram nya lösningar för snus på krogen".

Nästan var tionde person i åldern 16-24 år tror att snusning är det bästa sättet att sluta röka och hålla sig rökfri, enligt TNS Gallups-undersökning. Swedish Match säljer snus med hälsoargument såsom att "snuset har dokumenterat avsevärt lägre hälsorisker än framför allt cigaretter".

Folkhälsoinstitutet underkänner jämförelsen: "Snusets skadliga effekter jämförs ofta med rökningens effekter. En sådan jämförelse blir alltid skev då få andra produkter är så hälsovådliga som rökningen. Snusningens effekter bör därför jämföras med inget bruk alls av tobak."

Snus innehåller cancerframkallande nitrosaminer och experiment har visat att snus kan ge cancer hos försöksdjur. Epidemiologiska studier från Sverige och Nordamerika har tidigare visat att snusande ökar risken för munhålecancer, men senare svenska studier har inte kunnat påvisa en ökad risk. Folkhälsoinstitutet utesluter inte heller att snusare kan ha en förhöjd risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

Nikotinet i snus ger snusaren ökad hjärtfrekvens och höjt blodtryck, vilket innebär en ökad påfrestning för kroppen. Risken för sen- och muskelskador vid idrottsutövning är mer än fördubblad för snusare. Därför är det särskilt cyniskt att Swedish Match också sponsrar olika typer av idrottstävlingar!

Nya svenska studier har visat att snusning under graviditet fördubblar risken att föda för tidigt och ökar risken för plötslig spädbarnsdöd och minskad födelsevikt. Därför är det särskilt oroande att andelen unga kvinnor som snusar ökar, enligt årets studie från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

Snusaren utsätts för högre halter av nikotin än rökaren och under längre tid, i genomsnitt över tolv timmar per dygn. Nikotin är starkt beroendeframkallande och ger snabbt ett kemiskt, psykologiskt och socialt beroende. Den som övergår från cigarett till prilla har bytt ett beroende mot ett annat, svårare att bli av med!

Hela 97-98 procent av dem som försöker sluta röka återfaller inom ett år. Misslyckandena utnyttjas av Swedish Match som lockar med rökfri nikotin. Men Folkhälsoinstitutets sammanställning har visat att möjligheten att förbli rökfri tiodubblas om man tar hjälp av nikotinläkemedel som tuggummin och plåster och kombinerar det med professionell hjälp från till exempel Apotekets sluta-röka-coacher. På så sätt blir man inte bara rök- utan också nikotinfri.

En undersökning från Apoteket visar att 65 procent av befolkningen tror att det bästa sättet att sluta röka och hålla sig rökfri är "endast egna viljan". Bara 14 procent tror att nikotinläkemedel är bästa sättet att sluta röka. Andelen som tror på att använda sig av sluta-röka-coacher eller gå med i sluta-röka-grupper är under tio procent. Siffrorna talar sitt tydliga språk: Apoteket måste mer offensivt informera om de bästa sätten att bli kvitt sitt nikotinberoende. Om det innebär en direkt konflikt med Swedish Match så tar vi striden, i folkhälsans namn.

EVA FERNVALL

Eva Fernvall är tillträdande marknadsdirektör i Apoteket AB. Hon avgick nyligen som ordförande i Vårdförbundet.

Xx

Mer läsning

Annons