Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strid om skolmaten

Annons

Hon undrar hur risken att särskoleeleverna skulle drabbas av strejken över huvud taget kunde uppstå.

- Barn som är särskilt drabbade ska inte behöva drabbas ännu mer. Varför ser inte kommunen om sitt hus i tid, säger Maria Imre Andersson, som menar att kommunen har en skyldighet att ordna fram skolmat - strejk eller inte strejk.

- Jag stödjer kommunalarnas strejkkrav. Det är kommunen som inte följer skollagen, säger Maria.

Kommunen löste situationen genom att begära dispens hos Kommunal. På fredagen stod det klart att någon i matpersonalen kommer att undantas från strejken för att laga mat till särskoleelverna.

Ett besked som Maria Imre Andersson tycker kommer alldeles för sent. Hon ger inte mycket för kommunens information till de drabbade.

- Livet vänds ju upp och ner. Man måste ju få god tid att förbereda sig, säger hon.

Under förra konfliktveckan i Falun var det sagt att särskoleeleverna inte skulle drabbas alls av matpersonalens strejk. Men större delen av veckan fick Maria ändå skicka med Emil matsäck. Något som inte var helt lätt att genomföra:

- Emil klarar sig inte med några mackor, utan måste ha mixad, varm mat mitt på dagen, säger Maria. Får han inte det, kan han drabbas av epilepsianfall på grund av lågt blodsocker.

Inför den nya strejkomgången befarade Maria att hon skulle tvingas hålla Emil hemma från skolan. Något som gjorde henne upprörd och fick henne att fatta pennan och att skriva till Skolverket.

- Emil har skolplikt som alla andra barn, men skolan har också en plikt.

Skoldistriktschefen Thomas Olsson tycker att det är skönt att situationen tills sist löste sig så att särskoleelverna får sin skollunch. Att beskedet till föräldrarna dröjde så länge, förklarar han med att facket och arbetsgivarna gjort olika tolkningar av varslet. Handikapp- och äldreomsorgen är undantagna från konflikten.

- Så för oss var det självklart att särskoleeleverna skulle få sin mat, säger Thomas Olsson.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons